Ελπίζουν σε καταρχήν συμφωνία στο προληπτικό πακέτο μέτρων

Ελπίζουν σε καταρχήν συμφωνία στο προληπτικό πακέτο μέτρων
Eurokinissi

Η υιοθέτηση ενός μηχανισμού για το προληπτικού πακέτο μέτρων κοντά στις προδιαγραφές που θέτει η Αθήνα θεωρείται ότι θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Την συμφωνία Eurogroup και ΔΝΤ σε μια πολιτικά αποδεκτή λύση για το θέμα των προληπτικών μέτρων ελπίζει να έχει σήμερα το υπουργείο οικονομικών μαζί με την συμφωνία των υπουργών των κρατών μελών της Ευρωζώνης για το βασικό πακέτο των 5,4 δις ευρώ.

Στην πρωινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσει με την συμμαχία των Ευρωπαϊκού νότου να έχει μια κατά αρχήν συμφωνία για το κλείσιμο του πακέτου που περιλαμβάνει ασφαλιστικό φορολογικό έμμεσους φόρους ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια. Θα παρουσιάσει και την νέα πρόταση του ΥΠΟΙΚ για το προληπτικό πακέτο μέτρων αν και στην ουσία οι οποίες αποφάσεις θα ληφθούν στο συμβούλιο υπουργών.

Ειδικά για το προληπτικό πακέτο μέτρων της Ελλάδας η Commission έχει ετοιμάσει δύο εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες μοιράζονται στοιχεία από την ελληνική με πιο βασικά από αυτά ότι υιοθετεί σε κάθε περίπτωση ένα μηχανισμό αυτόματων περικοπών και δεν απαιτεί την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη πρόταση είναι πιο κοντά σε αυτήν της Αθήνας και προβλέπει εξάμηνη εξέταση της οικονομίας σχετικά με τις αποκλίσεις από το δημοσιονομικό στόχο. Οι διορθώσεις θα γίνονται στο τέλος κάθε δημοσιονομικού έτους δηλαδή όταν θα εκδίδονται τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και αυτά θα επικυρώνονται από την Eurostat.

Η δεύτερη πρόταση προσπαθεί να φέρει Αθήνα και ΔΝΤ πιο κοντά και προτείνει αυτόματο μηχανισμό κάνοντας παράλληλα και μια γενική περιγραφή κάποιων τομέων από όπου θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές αλλά και αυτή πρόταση δεν προβλέπει νομοθέτηση εκ των προτέρων των μέτρων

Η λύση θα εξαρτηθεί και από το εάν οι υποσχέσεις για υποστήριξη από Γαλλία Ιταλία Πορτογαλία και Ιρλανδία που έχει πάρει από τις τηλεφωνικές επαφές των προηγούμενων ημερών ο υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος θα επιβεβαιωθούν την κατάλληλη στιγμή. Όταν δηλαδή ΔΝΤ και Βερολίνο υποστηρίζουν την λύση που προωθούν από την αρχή: Ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να νομοθετηθεί από τώρα.

Η υιοθέτηση ενός μηχανισμού για το προληπτικού πακέτο μέτρων κοντά στις προδιαγραφές που θέτει η Αθήνα θεωρείται ότι θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφού πλέον θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των υποχρεώσεων που θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα.

Το χρέος

Σχετικά με την συζήτηση για το χρέος το οικονομικό επιτελείο κρατά μικρό καλάθι αναμένοντας κάτι σαν συζήτηση προετοιμασίας και δήλωσης προθέσεων από τους Ευρωπαίους υπουργούς και το ΔΝΤ.

Η Commission σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αναμένεται να παρουσιάσουν τρία εναλλακτικά σενάρια που θα υποδεικνύουν την λύση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το πρώτο δίνει έμφαση στην επιμήκυνση της περιόδου χάριτος που λήγει το 2022 και την εξομάλυνση της τριετίας 2002 – 2024 όταν η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις χρέους 86,6 δις ευρώ αλλά έχει μικρές παρεμβάσεις για χρόνο αποπληρωμής και επιτόκια.

Το δεύτερο σενάριο βασίζεται σε νέα επιμήκυνση της περιόδου χάριτος παράταση του χρόνου αποπληρωμής κατά 20 χρόνια και σταθεροποίηση των επιτοκίων.

Το τρίτο προβλέπει την μεγαλύτερη δυνατή παράταση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς παράταση της περιόδου χάριτος αλλά με σημαντική παρέμβαση και στα επιτόκια.

Είναι γνωστό εδώ και μέρες ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα έχει συμφωνία . Βασικό όμως είναι να συμφωνηθεί ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης και στην συνέχεια

Να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί ώστε να κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρειες μέχρι και τις 24 Μαΐου.

Στις 24 Μαΐου να συμφωνηθούν στο σύνολο τους άμεσα και προληπτικά μέτρα και να δοθούν στην Αθήνα τα προαπαιτούμενα με την υλοποίηση των οποίων η Αθήνα θα πάρει συνολικά ή σε επιμέρους τμήματα την δόση των 5,7 δις ευρώ που εκκρεμεί από πέρσι των Δεκέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα