Φόβοι για πετρελαϊκό εμπάργκο από το Ιράν στην Ελλάδα

Φόβοι για πετρελαϊκό εμπάργκο από το Ιράν στην Ελλάδα

Έτοιμο να κλείσει τη στρόφιγγα πετρελαίου προς 6 χώρες της ΕΕ εμφανίζεται το Ιράν. Διαψεύδει το αρμόδιο υπουργείο της χώρας. Σε ετοιμότητα τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου προκάλεσε η είδηση ότι το Ιράν διακόπτει  τις εξαγωγές πετρελαίου σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Όπως μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση, νωρίτερα είχαν κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Ωστόσο, το το υπουργείο Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας διέψευσε την κρατική τηλεόραση της χώρας.

“Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν” δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου στο Reuters.

Οι κυρώσεις και οι απειλές

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει με μπλόκο στις εξαγωγές πριν τεθεί συνολικά σε ισχύ το πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ, την Ιουλίου.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα διά στόματος πολλών αξιωματούχων ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη πριν τεθεί συνολικά σε ισχυή το εμπάργκο.

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει σήμερα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν το 20% προς τις χώρες της ΕΕ και τουλάχιστον το 70% προς τις ασιατικές χώρες.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα καλύψουν το κενό

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς από εναλλακτικές πηγές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου.

Πηγές του ομίλου ανέφεραν ακόμη ότι οι εισαγωγές αργού από το Ιράν έφθασαν στο μάξιμουμ το 2011 (22%) καθώς οι εμπορικοί όροι της συνεργασίας ήταν καλύτεροι σε σχέση με άλλες πηγές τροφοδοσίας, ενώ οι παραλαβές από την Τεχεράνη συνεχίστηκαν και στις αρχές του 2012.

Πρόσθεταν δε, ότι αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ημερομηνία ισχύος της απόφασης του Ιράν, τα ΕΛΠΕ θα επιδιώξουν να καλύψουν το κενό αυξάνοντας τις αγορές από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν αποφασίσει τον Ιανουάριο να επιβληθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο στο Ιρανικό πετρέλαιο από 1ης Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα