Εν αναμονή καλύτερων νέων, πριν την έξοδο

Εν αναμονή καλύτερων νέων, πριν την έξοδο

Παρά τη σχετική φημολογία, η Αθήνα εξακολουθεί να μη βιάζετε για έξοδο στις αγορές. Τι περιμένει, για να μη βγει με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες

Σε στάση αναμονής αναμένεται ότι θα κρατήσει και σήμερα τους επενδυτές η Αθήνα περιμένοντας την ανακοίνωση καλών νέων τις επόμενες μέρες που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες μιας δοκιμαστικής εξόδου.

Οι δύο ανακοινώσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες από το πρόγραμμα που θα εγκρίνει κατ' αρχήν για την Ελλάδα το ΔΝΤ, αλλά και την αναβάθμιση της οικονομίας από την Standard & Poors είναι λίγο ως πολύ προεξοφλημένες. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες της κάθε μιας από αυτές τις εξελίξεις μπορούν να προστεθούν στο καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Χθες το πρωί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε ακόμη στο 5,17% από το 5,35% που διαπραγματεύονταν την προηγούμενη εβδομάδα. Το διετές έντοκο του δημοσίου βρίσκονταν στο 3,5% από 3,8% που βρίσκονταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν χθες ότι αν η έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου για 4 δισ. ευρώ ανακοινώνονταν χθες και θα ολοκληρώνονταν σήμερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει επιτόκιο από 4,40 μέχρι και 4,50% δηλαδή είναι αρκετά χαμηλότερα από το 4,95% που είχε πετύχει η αρχική έκδοση του ομολόγου του 2014.

Με αυτά τα δεδομένα μια καλύτερη διατύπωση της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την έκθεση του ΔΝΤ που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα που θα εγκριθεί κατ' αρχήν για την Ελλάδα την Πέμπτη, θα παίξει τον ρόλο της.

Η επανεπιβεβαίωση της μη βιωσιμότητας του χρέους έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, καθώς ανώτατα στελέχη του Ταμείου, μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν έκρυψαν την θέση τους, ότι και οι νέες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων δεν επαρκούν.

Αν όμως το Ταμείο βελτιώσει την απολύτως αρνητική του θέση σε μια λιγότερο αρνητική και κυρίως αν αποδεχθεί τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και διορθώσει έστω και κατ ελάχιστο τις εκτιμήσεις του θα δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές.

Από την άλλη η επικείμενη αναβάθμιση από την Standard & Poors μάλλον κατά μια βαθμίδα (από Β- σε Β) που αναμένεται ή εναλλακτικά την αναθεώρηση της αξιολόγησης από σταθερή σήμερα σε θετική έχει επίσης μια έννοια.

Τούτο διότι η S&P έχει σήμερα την υψηλότερη βαθμολογία στα ελληνικά ομόλογα (H Moody’s που μας αναβάθμισε τον Ιούνιο έχει δύο βαθμίδες χαμηλότερη αξιολόγηση) και οι αγορές ποντάρουν σε κρατικά ομόλογα με βάση την υψηλότερη βαθμολογία ενός από τρείς μεγάλους οίκους αξιολόγησης όπου περιλαμβάνεται και η Fitch. Και η αναβάθμιση όμως της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι λίγο - πολύ προεξοφλημένη από τις αγορές.

Πληρώσαμε και το τριετές

Ακόμη και αν το χρονικό παράθυρο για την απόπειρα εξόδου στις αγορές κλείνει σιγά σιγά, αφού από τις αρχές Αυγούστου οι αγορές ατονούν λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, τίποτα δεν αποκλείει η δοκιμαστική έξοδος να γίνει το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ η Ελλάδα πλήρωσε χθες τα 2,1 δισ. ευρώ του τριετούς ομολόγου έκδοσης του Ιουλίου του 2014 μετά τα χρήματα της δόσης των 6,9 δις ευρώ που εκταμιεύτηκαν στις αρχές του μήνα από τον ESM ενώ διαθέτει και τα χρήματα ύψους 5,3 δις ευρώ για να καλύψει τις δόσεις του ΔΝΤ (περίπου 450 εκ ευρώ συνολικά) τα ομόλογα της ΕΚΤ (3,9 δις ευρώ) και τα 800 εκ ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει για τόκους.

Τα χρήματα της έκδοσης όποτε και αν γίνει θα μπουν σε ένα «κουμπαρά» ο οποίος με τις αυξημένες δόσεις που αναμένεται να πάρει από τον ESM μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018 θα προστεθεί στα 9 δισ. ευρώ που θα δοθούν από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μέχρι και το φθινόπωρο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βήματα προς την κανονικότητα

Έξοδος στις αγορές: Τι πραγματικά σημαίνει για την Ελλάδα

SHARE: