Ένα βήμα μπροστά για συμφωνία

Ένα βήμα μπροστά για συμφωνία

Δεύτερη συνάντηση Κριστίν Λαγκάρντ για διευκρινίσεις και ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα. Όλα όσα συζητήθηκαν

Δεύτερη συνάντηση είχε σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, και την χαρακτήρισαν ως follow-up της πρώτης, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος ήθελε να διευκρινίσει τη στάση του Ταμείου στο θέμα του χρέους, και δη στο πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της ελάφρυνσής του, καθώς ανησυχεί ότι το ζήτημα ενδέχεται να παραπεμφθεί για το απώτερο μέλλον. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η ελάφρυνση μπορεί να γίνει σταδιακά, αλλά πάντως εντός της διάρκειας του προγράμματος. Ωστόσο, η γερμανική αντιπροσωπεία αρνήθηκε κάθε συζήτηση για το χρέος στην Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση και πάντως δεν είναι του παρόντος. Η δε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε η Wall Street Journal και φέρεται να έχει την υποστήριξη της Γερμανίας παραπέμπει την ελάφρυνση του χρέους για αργότερα.

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να καταστήσει σαφείς τις θέσεις του σε δύο κρίσιμα για τον ίδιο θέματα, τη μείωση του αφορολόγητου και των κατώτερων συντάξεων, στα οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη φτάσει στα όρια των υποχωρήσεων που μπορούσε να κάνει. Και αυτό, καθώς η πρόταση της Επιτροπής θέλει το ΔΝΤ να πιέζει ώστε τα νέα μέτρα, τα οποία θα επιβληθούν εφόσον η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, θα πρέπει να προέλθουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις που συζητούνται και ότι η επίτευξη συμφωνίας θα γίνει σταδιακά. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ, που προειδοποίησε να μην περιμένουμε άμεση πρόοδο και ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι ένας τρόπος να συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί στο πρόγραμμα, και ότι έχει γίνει ένα βήμα μπροστά για την επίτευξη συμφωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η τελευταία συνάνtηση του κ. Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον έγινε με τον σύμβουλο διεθνών οικονομικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, ο οποίος θέλησε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις ελληνικές θέσεις ενόψει της συνάντησης του Aμερικανού προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο την επόμενη Κυριακή στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον σύμβουλο για την Ευρώπη του Λευκού Οίκου Τσαρλς Κάπτσαν, ο πρόεδρος Ομπάμα προτίθεται να συζητήσει την παροχή βοήθειας στην χώρα για το προσφυγικό και ένα σχέδιο για μία βιώσιμη ελληνική οικονομία με την κυρία Μέρκελ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητά από τις ΗΠΑ να πιέσουν εξίσου όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου άσκησε ιδιαίτερη πίεση την Παρασκευή στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και ότι πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα ώστε να καλυφθεί το χάσμα που παραμένει για την επίτευξη συμφωνίας. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι και το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι, αλλά και οι Ευρωπαίοι να δώσουν την ελάφρυνση του χρέους που έχουν υποσχεθεί. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν μπορεί κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και να ζητούν περισσότερα μέτρα, και να μη συμφωνούν σε μείωση του χρέους, και να θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και τα τρία δεν μπορούν να συνυπάρχουν, άρα θα πρέπει να υποχωρήσουν κάπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα