Ενδοκυβερνητικές κόντρες για την απαλλαγή της εκκλησίας

Ενδοκυβερνητικές κόντρες για την απαλλαγή της εκκλησίας

"Πόλεμος" ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση για την εξαίρεση της εκκλησίας από το χαράτσι ακινήτων. Την ίδια στιγμή καμία πρόβλεψη φοροαπαλλαγής για τους ανέργους. Δηλώσεις Ιερώνυμου (Vid)

Θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τον διπλασιασμό του χαρατσιού στα ακίνητα έως 20 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ενδοκυβερνητικός πόλεμος έχει ξεσπάσει για την εξαίρεση ναών, μοναστηριών και εν γένει λατρευτικών χώρων από το έκτακτο χαράτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όταν ταυτόχρονα, πολύτεκνοι και άνεργοι δεν θα τύχουν καμιάς απαλλαγής από τη νέα φορολογία.

Μετά τις πολύωρες χτεσινές διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των κριτηρίων του νέου τέλους και εντονότατες διαμαρτυρίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ανακάλεσε και διευκρίνισε ότι από το φόρο εξαιρούνται οι θρησκευτικοί και λατρευτικοί χώροι, ενώ το “μάρμαρο” θα πληρώσουν άνεργοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τετάρτης, έσπασαν τα τηλέφωνα στη Βουλή και στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Έξαρχου από αγανακτισμένους βουλευτές που ζητούσαν στη σχετική απόφαση να συμπεριληφθεί και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας.

Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έφθασαν σε σημείο να τηλεφωνήσουν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ζητώντας του να “διορθωθεί το λάθος, την ώρα που μακροχρόνια άνεργοι καλούνται να πληρώσουν εξοντωτικά τέλη”, ενώ ακούστηκε να λέγεται ακόμη και για τη “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”.

Στο μεταξύ, επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, δηλώνοντας πως “ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά την περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά”, διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

Σημείωσε πως από την καταβολή του έκτακτου τέλους εξαιρούνται οι ναοί και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Και τόνισε: “Σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές η Εκκλησία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού της έργου, προς την εξυπηρέτηση του οποίου στοχεύει άλλωστε και η εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων της, για να επουλώσει τις πληγές που έχει προκαλέσει σε ευπαθείς και όχι μόνον πλέον ομάδες του πληθυσμού η πρωτοφανής κρίση”.

Θα κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν

Στο μεταξύ, με νέες διευκρινίσεις που δόθηκαν από την ίδια τη ΔΕΗ, οι άνεργοι της χώρας που δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν το τέλος, κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι εφόσον το επιβάλλει ο νόμος, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος για όποιους δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος. “Εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν θα κάνουμε παραβάσεις”, είπε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εάν ο νόμος προβλέπει ότι η διακοπή ρεύματος δεν θα εφαρμόζεται για ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως οι ανάπηροι και οι άνεργοι, η ΔΕΗ θα ακολουθήσει το νόμο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο νόμος ορίζει ότι οι άνεργοι θα πληρώσουν το νέο χαράτσι, αλλά με την χαμηλότερη κλίμακα του 0,5 ευρώ.

Ο κ.Ζερβός είπε ότι με το μέτρο αυτό θα υπάρχουν πιθανότατα επιπτώσεις στον αριθμό των ανεξόφλητων λογαριασμών. “Προφανώς θα αυξηθούν οι επισφάλειες”, είπε.

Ανέφερε ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί από οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κράτος χρωστά στη ΔΕΗ 140 εκατομμύρια ευρώ.

Η εκκλησία στη μάχη για φοροαπαλλαγή

Την προσωπική άποψή του ότι η Εκκλησία πρέπει να εξαιρεθεί από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει εξέφρασε ο Μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομος.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, “Πρώτη Γραμμή”, ο κ.Χρυσόστομος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν τον σχετικό φόρο οι Ιερές Μονές, για παράδειγμα του Αγίου Όρους, αλλά ούτε και οι Ιεροί Ναοί.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τα εκκλησιαστικά ακίνητα, τα οποία είτε αξιοποιούνται από την Εκκλησία, είτε έχουν παραχωρηθεί αφιλοκερδώς σε άλλους φορείς για κοινωνικούς σκοπούς.

“Θα μπορούσε η Εκκλησία να έχει αντίρρηση;… σε καμία περίπτωση!”, είπε ο κ.Χρυσόστομος αναφορικά με τη νέα εισφορά για τα ακίνητα και την στάση της Εκκλησίας.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να δηλώσει πως η Εκκλησία θα καταβάλει τον σχετικό φόρο ο πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομος σημείωσε ότι “ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τη γνώμη της Συνόδου”.

Και πρόσθεσε πως όταν θα διαμορφωθεί οριστικά η σχετική κυβερνητική απόφαση τότε η ΔΙΣ θα τοποθετηθεί.

Εξαιρούνται Μονές, “την πληρώνουν οι άνεργοι”

Να σημειωθεί ότι εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξαίρεση των Μονών και των Ναών από την καταβολή του ειδικού έκτακτου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.

Πιο αναλυτικά, απαλλάσσονται ακίνητα που ανήκουν:

* Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις  ή εκμεταλλεύσεις.

* Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα και στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση  δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως και τέλος στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα