Ενιαία αντιμετώπιση επιχειρηματικών οφειλών ζητούν οι θεσμοί

Ενιαία αντιμετώπιση επιχειρηματικών οφειλών ζητούν οι θεσμοί
Συναντήσεις υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016. Στη φωτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατα την είσοδό του στο ξενοδοχείο "Χίλτον" όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο. Οι δανειστές συνδέουν ακατάσχετο λογαριασμό και πάγωμα οφειλών ΟΑΕΕ με την αναθεώρηση του νόμου «Δένδια»

Από την ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, θα εξαρτηθεί η υλοποίηση των εξαγγελιών που έκανε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη, σχετικά με το πάγωμα των παλιών οφειλών για ΟΑΕΕ και την θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις;

Λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα για την διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, οι δανειστές ξεκαθάρισαν ένα θέμα : Οι όποιες ρυθμίσεις έχουν προταθεί και αφορούν οφειλές επιχειρήσεων θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ενιαία και οριστικά  τα μη εξυπηρετούμενα χρέη των επιχειρήσεων .

Υπό την έννοια αυτή, τόσο το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού όσο και το θέμα της μερικής αναδιάρθρωσης των ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνδεθούν με την αναθεώρηση του νόμου Δένδια ο οποίος επίσης θα αντιμετωπίζει συνολικά τις οφειλές επιχειρήσεων.

Τούτο με δεδομένο ότι – για παράδειγμα -ένας ολικά ακατάσχετος λογαριασμός με μια παράλληλη ρύθμιση σε τράπεζες και δημόσιο θα μεταχρονολογούσε και δεν θα έλυνε οριστικά όπως επιδιώκεται το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων.

Την σύνδεση αυτή επιβεβαίωσε πριν λίγη ώρα και ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος είχε συνάντηση με τους δανειστές για την ανασκόπηση της λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Όπως είπε ο υπουργός εργασίας μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης «δεν μπήκαμε για να μας ζητήσουν αλλά για να ζητήσουμε» και ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η πρόταση για το πάγωμα των παλιών οφειλών του ΟΑΕΕ και την συνέχιση της πληρωμής των τωρινών οφειλών ώστε μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να πάρει μια βαθιά ανάσα σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το δεύτερο αίτημα του υπουργείου εργασίας αφορά την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για την διαχείριση των επικουρικών συντάξεων που έχον ζητήσει μηχανική και δικηγόροι .

Στα αιτήματα αυτά οι εκπρόσωποι των θεσμών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν όταν έχουν στην διάθεσή τους τα απαραίτητα στοιχεία. Ειδικά όμως για τις εισφορές του ΟΑΕΕ όπου οι οφειλές φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 12 δις ευρώ είπαν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθεί με την γενικότερη στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων οφειλών των επιχειρήσεων . Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι συνέδεσαν το όλο θέμα και με τον ακατάσχετο λογαριασμό που ζητά το υπουργείο οικονομικών ως μέρος του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές .

Σε ότι αφορά την συνέχιση της μείωσης του κονδυλίου του ΕΚΑΣ χωρίς την μείωση των δικαιούχων αλλά και την διευθέτηση της περικοπής του ΕΚΑΣ για το 2016 ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε τελικά με τους δανειστές.

Δημοσιονομικά

Τις προβλέψεις που συνηγορούν σε υπέρβαση του στόχου γα πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 παρουσίασαν νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναπληρωτής υπουργών οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης στην συνάντηση που προηγήθηκε με θέμα της δημοσιονομική κατάσταση για το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα παρουσίασαν στοιχεία με βάση τα οποία η υπέρβαση των εσόδων φαίνεται να εμφανίζεται και τον Σεπτέμβριο γεγονός που βελτιώνει πολύ τι συνθήκες για την σύνταξη τιυ προϋπολογισμού του 2017.

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το αν το επόμενο διάστημα θα συνταχθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το διάστημα 2017 -2020 . Τούτο με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να διατηρεί ελπίδες ότι μπορεί να μειωθούν οι στόχοι για το το πρωτογενές έλλειμμα μετά το 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα