‘Ενισχύουμε την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ’ λέει ο Χουλιαράκης για την κάλυψη δικαστικών εξόδων Γεωργίου

‘Ενισχύουμε την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ’ λέει ο Χουλιαράκης για την κάλυψη δικαστικών εξόδων Γεωργίου
Greek Finance Minister, Euclid Tsakalotos, gives Press Conference after the Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Mar. 20, 2017. / , , 20 , 2017 SOOC

Ο αν. υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι ο κ. Γεωργίου θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα αν κριθεί ένοχος. Επιφυλάξεις από τον Δ. Καμμένο των ΑΝΕΛ

Ως ενισχυτική της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τη διάταξη για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων στελεχών του πρώην επικεφαλής της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου που ενσωματώθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΟΙΚ. 

Ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ρύθμισης υπογραμμίζοντας ότι αυτή «ενισχύει αναπόφευκτα την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ». «Δίνουμε τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Αρχής και στα μέλη της να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην φοβούνται ότι μετά από χρόνια θα βρεθούν χρεωμένοι. Έτσι ενισχύουμε την ανεξαρτησία τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών.

Πάντως ο κ. Χουλιαράκης διαβεβαίωσε ότι με την ρύθμιση δεν προστατεύεται κανένας αφού τα χρήματα που θα καταβληθούν θα επιστραφούν στο Δημόσιο αν τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ κριθούν αμετάκλητα ένοχα. Επίσης διευκρίνισε ότι η κάλυψη των δικαστικών εξόδων αφορά μόνον αδικήματα που σχετίζονται με τα καθήκοντα των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. 

Παράλληλα επισήμανε ότι με τη ρύθμιση για την ΕΛΣΤΑΤ «δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό» υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις από το 2011 για τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τόνισε, μάλιστα, ότι η συζητούμενη ρύθμιση καθορίζει για πρώτη φορά χαμηλό πλαφόν στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων το οποίο ισούται με το εξαπλάσιο της τιμής αναφοράς του Κώδικα Δικηγόρων.

Επιφυλάξεις από τον Δ. Καμμένο των ΑΝΕΛ

Αποστάσεις από την διάταξη πήραν, όμως, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του εισηγητή τους Δημήτρη Καμμένου ο οποίος σημείωσε ότι αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην υποβολή μηνύσεων από φορολογούμενους που θα φοβούνται ότι θα καταβάλλουν οι ίδιοι τα δικαστικά έξοδα. Ο κ. Καμμένος ανέφερε, πάντως, ότι οι επιφυλάξεις του δεν συνεπάγονται και ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη διάταξη.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα