Εντός Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ρύθμιση των αυθαιρέτων

Εντός Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ρύθμιση των αυθαιρέτων
ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ICON / ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΣ) ICON Press

Ξεκινά εντός Σεπτεμβρίου η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Από τις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Όσοι ιδιοκτήτες είχαν κάνει αίτηση για την ένταξη στον προηγούμενο νόμο (4014/2011), θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στο νέο νόμο (4178/2013).

Η νέα δήλωση είναι απαραίτητη, καθώς ο νόμος 4178 έχει περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στον παλαιό, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με την αυθαιρεσία και οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Για παράδειγμα, οι κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975 μπορούν να τακτοποιηθούν οριστικά με την πληρωμή παραβόλου, ύψους 500 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο νόμο οι ιδιοκτήτες τους θα έπρεπε να πληρώσουν το 15% του ειδικού προστίμου).

Στη φάση υπαγωγής (έχει πληρωθεί το παράβολο) στον προηγούμενο νόμο βρίσκονται περί τους 390.000 φακέλους, ενώ στη φάση της επεξεργασίας (δεν έχει πληρωθεί) περί τους 170.000.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα κάνουν τη διαδικασία από την αρχή.

Όσοι ιδιοκτήτες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα έως και σε 102 δόσεις.

Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου από την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νόμου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού, παρέχεται έκπτωση 10%.

Σημειώνεται ακόμα ότι όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση ή την ενίσχυση της στατικότητας του ακινήτου τους, θα μπορούν να δαπανούν γι’ αυτές τις εργασίες το 50% του προστίμου της τακτοποίησης, σύμφωνα με το νέο νόμο που είναι σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Η ρύθμιση ισχύει για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2003.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα