Έως 2 τρισ. δολάρια για εισαγωγή πετρελαίου φέτος

Έως 2 τρισ. δολάρια για εισαγωγή πετρελαίου φέτος

Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Διαβάστε γιατί.

Το ποσό-ρεκόρ των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να υποχρεωθούν να καταβάλλουν οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, αν οι τιμές του αργό δεν πέσουν, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Τον τρέχοντα μήνα το αργό έφτασε τα 128 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είναι αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τον Ιανουάριο, κάτι που οφείλεται κυρίως στις κυρώσεις κατά του Ιράν. ” Για πρώτη φορά ο κόσμος θα πληρώσει 2 τρις δολάρια για εισαγωγές πετρελαίου” δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. Να σημειωθεί ότι το κόστος εισαγωγής το 2008 ήταν 1,7 τρις και το 2011 1,8 τρις δολάρια.

Η περιοχή που θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, η οποία είναι στα 1,33 από τα 1,49 τον Μάιο του 2011. Κάτι που σημαίνει ότι με την τρέχουσες τιμές, θα πληρώσει 500 δις από 470 δις δολάρια πέρσι. Για τις ΗΠΑ το κόστος θα φτάσει τα 426 δις δολάρια (από 380 πέρσι) και για την Κίνα τα 250 δις (από 200).

Αν η κινεζική οικονομία επιβραδυνθεί εξαιτίας της υψηλής τιμής του πετρελαίου, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο” επεσήμανε ο Μπιρόλ, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που είχε η ασιατική χώρα στην έξοδο από την παγκόσμια ύφεση το 2008. Η Κίνα είναι η δεύτερη σε κατανάλωση χώρα πετρελαίου παγκοσμίως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα