Επικίνδυνη αποστολή στο Λουξεμβούργο

Επικίνδυνη αποστολή στο Λουξεμβούργο

Ξεκινά σήμερα στο Λουξεμβούργο η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να εξασφαλίσει από την ΕΕ περίοδο χάριτος για τη μείωση του ελλείμματος

Ξεκινά σήμερα στο Λουξεμβούργο η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να εξασφαλίσει από την ΕΕ περίοδο χάριτος για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σήμερα και αύριο θα έχει συναντήσεις με τον αρμόδιο επίτρο Χοακίν Αλμούνια, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κκ Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στόχος του υπουργού είναι να πάρει έγκριση για εφαρμογή τριετούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων ώστε να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% σε ένα διάστημα 3-4 ετών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να περιγράψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, καθώς το έλλειμμα φέτος προβλέπεται να φτάσει ακόμα και το 12%, ενώ το χρέος θα αγγίξει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός θα υποσχεθεί την προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει δυσπιστία στο Λουξεμβούργο, καθώς η Ελλάδα θεωρείται και όχι άδικα “μαύρο πρόβατο”.

Μιλώντας πάντως χθες στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, τόνισε ότι ξεκινά μια δύσκολη διαπραγμάτευση, όπου το βασικό αγκάθι είναι η καχυποψία κι η ανυποληψία, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

“Δεν προσερχόμαστε ως απολογητές, ούτε πάμε να ζητήσουμε απλώς μία παράταση, αλλά να εκθέσουμε το δικό μας σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας”, είπε.

Στο Ecofin οι υπουργοί των “27” θα ασχοληθούν με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης και της 30ης Οκτωβρίου και με την προετοιμασία της υπουργικής Συνόδου G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου.

Επίσης, θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστηματικού Κινδύνου και την απόφαση του Ecofin  για την ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ακόμα, το Ecofin  θα ασχοληθεί με τη συμφωνία καταπολέμησης της απάτης με Τρίτες χώρες και τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου για την διευκόλυνση των εταίρων της ανατολικής Ευρώπης. 

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την τρέχουσα κατάσταση των προγραμμάτων στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών τους.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα