Επιμένει στην προληπτική πιστωτική γραμμή ο Στουρνάρας

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/12/2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/12/2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Στα θετικά βήματα της οικονομίας αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ, τονίζοντας την ήδη διαφαινόμενη ανάκαμψη - Συστήνει ωστόσο μεταρρυθμίσεις και προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μετά το Μνημόνιο

«Η οικονομία ανακάμπτει" αν και η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.» Το μήνυμα αυτό απηύθηνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνο-ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε επιτεύξιμο το στόχο για 3,5% φέτος και υπογράμμισε ότι οι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα.

Όπως είπε χαρακτηρηστικά, σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Αποτέλεσμα είναι τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ελλάδα να καταφέρει να διορθώσει τις ανισορροπίες,

Κατά την ομιλία του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε υπέρ της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο . Διαπίστωσε ότι προφανώς η οικονομία ανακάμπτει , όμως κατά την εκτίμησή του, η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

λετσι, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελής για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι, όπως είπε, θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη "σφραγίδα του αξιόχρεου" από τους οίκους αξιολόγησης.

Επομένως, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Ο διοικητής αναφέρθηκε στη σημασία του «μαξιλαριού ρευστότητας» με τις εξόδους στις αγορές και κεφάλαια του ESM καθώς τόνισε ότι αυτό θα είναι «ιδιαίτερα χρήσιμο» στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα κατά την έξοδο του προγράμματος (σήμερα βρίσκεται πέντε σκαλιά χαμηλότερα).

Βασική πρόκληση για το μέλλον, είπε, είναι να μπει η οικονομία οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης.

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και να βελτιωθεί η ποιότητα των θεσμών αλλά και να υιοθετηθεί ένα φιλικό προς την ανάπτυξη πακέτο δημοσιονομικής πολιτικής. Θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στουρνάρας: Οι μάρτυρες τελούν κατά πάσα πιθανότητα υπό καθεστώς εκβίασης

ADVERTISING

SHARE: