Η φοροκάρτα έρχεται, ο βραχνάς των αποδείξεων φεύγει

Η φοροκάρτα έρχεται, ο βραχνάς των αποδείξεων φεύγει
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΠΑ (ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ) Icon

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της φοροκάρτας, στην οποία θα καταγράφονται οι αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων για το κτίσιμο του αφορολόγητου αποδείξεων των 12.000 ευρώ. Δείτε πως θα γίνεται η ενεργοποίηση και ποια θα είναι η χρήση της κάρτας

Όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η χρήση της φοροκάρτας θα είναι προαιρετική και δεν θα περιέχει κανένα προσωπικό στοιχείο των φορολογούμενων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ένσταση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για τον κάθε φορολογούμενο θα προβλέπεται ότι θα μπορεί να ενεργοποιήσει το πολύ μέχρι 3 κάρτες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του.

Η φοροκάρτα θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να ελέγχει online τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν να αποδίδουν.

Διευκρινίζεται ότι η φοροκάρτα θα είναι ανώνυμη και θα έχει τις διαστάσεις μια συνηθισμένης μαγνητικής πιστωτικής κάρτας. Είτε ο καταναλωτής πληρώνει για την αγορά ενός προϊόντος με μετρητά, είτε με πιστωτική – χρεωστική κάρτα θα δίνει στον καταστηματάρχη την κάρτα του για να την περάσει από τα μηχανήματα POS, που χρησιμοποιούνται και σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Έτσι, η συναλλαγή θα καταγράφεται από την τράπεζα, η οποία δεν θα έχει καμία πληροφορία για τον καταναλωτή που έκανε τη συναλλαγή.

Πως θα γίνει η ενεργοποίηση

Η ενεργοποίηση θα γίνεται είτε διαδικτυακά είτε μέσω αποστολής SMS το οποίο  θα κοστίζει το πολύ 11 λεπτά, ενώ για να είναι η φοροκάρτα έτοιμη προς χρήση απαιτείται η αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογούμενου για να γνωρίζει το υπουργείο σε ποιον ανήκει, ώστε να γίνει η συσχέτιση με τις αποδείξεις.

Στη πρώτη περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να μπει στην στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή, όπου θα ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του.

Διαφορετικά, θα πρέπει να αποστείλει  SMS από το κινητό του τηλέφωνο τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό που θα ανακοινωθεί. Έπειτα θα λάβει ένα ενημερωτικό SMS που του επιβεβαιώνει ή όχι την επιτυχία ενεργοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά θα έχουν τη δική τους φοροκάρτα συνδεδεμένη με το ΑΦΜ των γονιών τους, ενώ σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη κάρτα εκδίδεται καινούργια.

Με τη φοροκάρτα το υπουργείο αποσκοπεί την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τον ΦΠΑ αφού οι επιχειρήσεις δε θα μπορούν να αποκρύψουν τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει.

Η χρήση της κάρτας

Σημειώνεται ότι μετά από κάθε αγορά ο φορολογούμενος θα δίνει τη κάρτα στο ταμείο στην οποία θα καταγράφεται η συναλλαγή στα ειδικά μηχανήματα POS και έτσι θα ενημερώνεται η τράπεζα η οποία με τη σειρά της θα ενημερώνει κάθε τέλος του μήνα το υπουργείο Οικονομικών τις συναλλαγές του φορολογούμενου.

Έτσι, οι φορολογούμενοι θα μπορούν με κωδικούς της υπηρεσίας taxisnet να μπαίνουν στο φάκελο που έχει δημιουργηθεί και να βλέπουν τις αποδείξεις που έχουν συλλέξει και να διαπιστώνουν ότι έχουν καταγραφεί όλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα