Αχτσιόγλου: Βασική προτεραιότητα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου
Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου EUROKINISSI

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης αποτελεί προτεραιότητα σύμφωνα με την υπουργό

«Ο σχεδιασμός ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως προϋπόθεση την αξιοπρεπή εργασία», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου,μιλώντας στην Πάτρα, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε η κ. Αχτσιόγλου «Σε αυτό το πεδίο έχουμε ορίσει δύο βασικές προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης. Το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν η νομοθέτηση για την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

Η δεύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου «είναι να καταστήσουμε την αόρατη εργασία, ορατή. Γι’ αυτό κομβική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί η καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας». «Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την περίπτωση της Μανωλάδας και την καταδίκη της χώρας μας για μια σειρά από εσκεμμένες και συνειδητές παραλείψεις. Το 2018 θα αποτελέσει την εναρκτήρια χρονιά για τη διεξαγωγή ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και στον αγροτικό χώρο. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιπτώσεις Μανωλάδας», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε: «οι δείκτες στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας μαρτυρούν αναμφίβολα τη δυναμική της ανάκαμψη. Οφείλουμε τώρα να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε η ανάπτυξη που σταδιακά επιτυγχάνεται να απλωθεί σε όλη την κοινωνία και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Κι αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού αλλά και ζήτημα δημοκρατίας».

ADVERTISING

SHARE: