Αλλάζουν τα πάντα στα εργασιακά – Τι ζητά η τρόικα

Αλλάζουν τα πάντα στα εργασιακά – Τι ζητά η τρόικα

Συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο τραπέζι εισφορές, συντάξεις, μείωση του εφάπαξ, ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων. Τετ α τετ συνάντηση Α. Γεωργιάδη με δανειστές

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, η διεύρυνση της μεταρρύθμισης στα εργασιακά και η καταπολέμηση της ανεργίας θα συζητηθούν σήμερα το πρωί σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η τρόικα πιέζει για άμεση εφαρμογή της απόφασης επιβολής εισφοράς δύο τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και επιμένει σε νέα μέτρα, για επανακαθορισμό των συντάξεων και δραστική μείωση του εφάπαξ.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συντάξει σχέδια για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα του ΟΑΕΕ, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τρίτη.

Το σχέδιο βασίζεται σε αλλαγές στις ασφαλιστικές κλίμακες και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες επιβαρύνσεις, που θα επιτείνουν την κακή κατάσταση και θα διογκώσουν την ανεργία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και η μεταρρύθμιση του συστήματος των κοινωνικών εισφορών. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η αλλαγή του τρόπου είσπραξης των οφειλών και η απλοποίηση των κανονισμών που ισχύουν σήμερα. Πέρα από το ασφαλιστικό, θέμα μείζονος σημασίας αποτελεί και η διεύρυνση της μεταρρύθμισης στα εργασιακά.

Ηδη, από το μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια πρόγευση με τις θέσεις που διατύπωσε σε συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στην Αθήνα, για διευκόλυνση της εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας και περαιτέρω μείωση του κόστους.

Ο κ. Τράα έθεσε θέματα αύξησης (διπλασιασμού) του ορίου των απολύσεων, κατάργησης του ανώτατου ορίου των 30 ατόμων το μήνα και περαιτέρω συρρίκνωσης των αποζημιώσεων.

Στο πεδίο των συζητήσεων βρίσκεται και η εισήγηση της task force για την υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Task Force, προτείνεται η εφαρμογή ενός μοντέλου απασχόλησης, μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, με αμοιβή έως 350 ευρώ.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα του επανακαθορισμού των κατώτατων αμοιβών από την 1.1.2017 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή ακόμη και απλή υπουργική απόφαση και η κατάργηση των περιορισμών για το lock out που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστούν και θέματα που αφορούν στις απεργίες και ειδικότερα στη λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία επί των εγγεγραμμένων μελών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για το μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την ετήσια επικαιροποίηση των θεσμοθετημένων επιπέδων των κατώτατων μισθών που θα επικρατήσουν από το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι η διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων θα ξεκινά τον Ιανουάριο κάθε χρόνο και θα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και ο μισθός θα καθορίζεται με τελική απόφαση της κυβέρνησης, ανάλογα με τους οικονομικούς δείκτες.  

Συντονιστικό ρόλο στη διαβούλευση θα έχει τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και στελέχη από το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών, ενώ πέρα από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων θα μπορούν να συμμετάσχουν και κλαδικά ή ομοιοεπαγγελματικά σωματεία.

Το θέμα της αναμόρφωσης του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αποδοχών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είναι και το μείζον θέμα στα εργασιακά, με την επισήμανση ότι δεν έχουν τεθεί νεότερα ζητήματα, κάτι που παραπέμπει σε αποστάσεις που φαίνεται να κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις και πριν αποτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί και υλοποιούνται.

Στα επιχειρήματα που θα διατυπωθούν, πρωτεύοντα ρόλο έχει η ανεργία, για την οποία αναμένεται να υπάρξει χωριστή ενότητα συζήτησης.

Εν τω μεταξύ, τα μεγάλα ελλείμματα και τα μέτρα για την Υγεία θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Εμφαση αναμένεται να δοθεί στον ΕΟΠΥΥ, στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, στην κινητικότητα και στον περιορισμό των δαπανών στη νοσοκομειακή περίθαλψη και στο φάρμακο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα