Ανοιχτή η Χαλυβουργία – Τραυματισμός και 10 προσαγωγές απεργών

Ανοιχτή η Χαλυβουργία – Τραυματισμός και 10 προσαγωγές απεργών
Με παρέμβαση εισαγγελέα και ισχυρή αστυνομική δύναμη,άνοιξε νωρίς το πρωί το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε απεργία εδώ και εννέα μήνες,παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο,που η είσοδός του φρουρείται από διμοιρίες των ΜΑΤ,Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Με την επέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ άνοιξε η πύλη της Χαλυβουργίας, η οποία παρέμεινε κλειστή για 263 ημέρες. Δέκα προσαγωγές. Στο πλευρό των απεργών ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (Pics+Vids)

Άνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και την παρέμβαση της αστυνομίας.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας αρκετοί εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο εργοστάσιο, ενώ υπήρξαν προσαγωγές απεργών.

Υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και του διευθυντή της μονάδας. Τα γεγονότα έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία έχουν προσαχθεί 6 απεργοί, ενώ σύμφωνα με πηγές από τους απεργούς οι προσαγωγές είναι 10. Άλλωστε, να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της Μονάδας Ασπροπύργου, αποφάσισε η Διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Αυτήν την ώρα, στην είσοδο του εργοστασίου δεν υπάρχει ένταση, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και δεκάδες απεργοί.

Στο εργοστάσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης, στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την επέμβαση της αστυνομίας για το άνοιγμα του εργοστασίου κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Στρατούλης μίλησε για επίθεση της αστυνομίας στους απεργούς και προανήγγειλε συγκέντρωση συμπαράστασης.

“Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη Χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους, τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στην Χαλυβουργία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ στο εργοστάσιο κατάφεραν να εισέλθουν περίπου 50 εργαζόμενοι.

Για προβοκάτσια έκανε λόγο στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γενικός γραμματέας μετάλλου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Παντελής Παπαβασιλείου, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Εν τω μεταξύ, έντονο μποτιλιάρισμα παρατηρείται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

Η Χαλυβουργική Ελλάδος άνοιξε μετά από εννέα μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων. Στις 17.30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέχρι την πύλη της Χαλυβουργικής, ενώ αύριο Σάββατο στις 11 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των σωματείων.

ΚΚΕ: Να φύγουν τα ΜΑΤ από το εργοστάσιο

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ σχετικά με την τροπή της κατάστασης στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής, σύμφωνα με την οποία υποστηρίζεται:

“Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ως τη βασική υπεύθυνη για την εισβολή των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία Ελλάδος, μετά από εισαγγελική εντολή. Καταγγέλλει τη χρήση χημικών, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις απεργών, προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση”.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ ζητά την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία “και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες”.

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “χτύπημα που επιχειρήθηκε με γκανγκστερικό τρόπο” και το οποίο “δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί εννέα μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής”.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ καλεί σε ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών και υπογραμμίζει ότι “η τρομοκρατία κατά του λαού μας δεν πρέπει να περάσει”.

ΣΥΡΙΖΑ: Η συγκυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της βίας

‘Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην Χαλυβουργία Ελλάδος.

Όπως αναφέρει, “η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση”.

Προσθέτει μάλιστα πως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα, καθώς η εισβολή των ΜΑΤ έγινε τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία.

Τέλος, o ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των απεργών που έχουν συλληφθεί και καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται από το συνδικάτο των χαλυβουργών, στις 17.30 το απόγευμα στον κόμβο του Ασπροπύργου.

“Ο αγώνας των χαλυβουργών συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωσή του”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα