Γιατί τα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να κλείνουν στις 10 και να μη λειτουργούν Σαββατοκύριακο

Γιατί τα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να κλείνουν στις 10 και να μη λειτουργούν Σαββατοκύριακο
( / EUROKINISSI) Eurokinissi

Καταστήματα εστίασης αν και δηλώνουν το σύνολο των εργαζομένων τους ως απασχολούμενους από Δευτέρα έως Παρασκευή, λειτουργούν κανονικά τα ΣΚ. Προφανείς οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Θαύμα-θαύμα. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη είναι δηλωμένοι για πενθήμερη εργασία (Δευτέρα με Παρασκευή) τα εστιατόρια στη Νύφη του Θερμαϊκού παραμένουν ανοιχτά και τα Σαββατοκύριακα.

Πρόκειται για μία από τις κλασικές εργοδοτικές αυθαιρεσίες στο χώρο του επισιτισμού η οποία στη Θεσσαλονίκη επαναλαμβάνεται διαρκώς χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για τους παρανομούντες.

Οπως αποκάλυψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων σε Επισιτισμό-Τουρισμό, η πλειονότητα των εργαζόμενων στην εστίαση δηλώνονται ως τετράωροι με πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι αν η εργατική νομοθεσία εφαρμοζόταν κανονικά τα περισσότερα εστιατόρια στην πόλη θα έκλειναν κάθε μέρα στις 10 το βράδυ και δεν θα λειτουργούσαν το ΣΚ.

Στην πράξη βέβαια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Παραβιάζοντας το ωράριο και δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στην Εργάνη, μερίδα εργοδοτών εξασφαλίζουν υπηρεσίες από τους εργαζόμενους που ουδέποτε πληρώνονται. Η καθημερινή πρακτική περιλαμβάνει 10ώρα και 12ώρα, “μαύρα” χρήματα και πολύ μεγάλη, στυγνή θα έλεγε κανείς, εκμετάλλευση.

Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα αποχώρησαν από το χώρο της εστίασης και του τουρισμού περίπου 5000 εργαζόμενοι μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της τουριστικής σεζόν στη χώρα. Οι περισσότεροι μάλιστα εργάζονταν στην εστίαση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Είναι σαφές πια ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν να αποχωρούν παρά να δουλεύουν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες και για χαμηλές αμοιβές οι οποίες πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Οπως είχε αναφέρει το NEWS 24/7 σε πρόσφατο ρεπορτάζ, δεν είναι πλέον λίγοι οι εργαζόμενοι σεζόν που προτιμούν να εργάζονται στο εξωτερικό (από την Κύπρο έως την Πορτογαλία) όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες και οι συνθήκες ανθρώπινες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα