Κατρούγκαλος: Δεν έχει τεθεί κανένα θέμα για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

Κατρούγκαλος: Δεν έχει τεθεί κανένα θέμα για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού
Discussion regarding the upcoming multi - draft bill, at the plenary hall of the Greek parliament, on May 22, 2016 / , , 22 M, 2016 Nikos Libertas / SOOC

Διαψεύδει ο υπουργός Εργασίας, ότι έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κάνει λόγο για "κατασκευασμένες ειδήσεις", που έχουν στόχο την παράταση της αβεβαιότητας

Κανένα θέμα για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα εργασιακά, όπως δηλώνει στο “Έθνος”, ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, κάνει λόγο για “κατασκευασμένες ειδήσεις, που προσπαθούν να παρατείνουν την αβεβαιότητα”.

Εξάλλου, σε συνέντευξή στην αυστριακή εφημερίδα ” Der Standard“, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι “παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που μας επιβάλλονται, οι μεταρρυθμίσεις μας βασίζονται στα ιδανικά μας και όχι σε διαταγές από έξω”.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί, οι μεταρρυθμίσεις της βασίζονται στα ιδανικά της και όχι σε διαταγές από έξω και το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατα ψηφισθείσα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όπου μείωσε τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1%, όπως είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές, αλλά αντί να μειώσει τις συντάξεις κατέστησε δικαιότερο το σύστημα και ενοποίησε τις ρυθμίσεις για όλους τους ασφαλισμένους.

Ο ίδιος κάνει λόγο για το “παράδοξο”, που συνιστά και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση, δηλαδή οι Έλληνες να αγαπούν τη χώρα τους αλλά να μισούν το κράτος, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι στο παρελθόν το κράτος δε ήταν ουδέτερο, αλλά ήταν πελατειακό και υπήρχε μία συμμαχία ανάμεσα σε ολιγάρχες, σε πολιτικούς, σε τράπεζες, σε ΜΜΕ, και τώρα καταβάλλονται προσπάθειες για να σπάσει αυτό το αντιδημοκρατικό σύστημα.

Όμως, όπως παρατηρεί ο κ. Κατρούγκαλος, είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς την νοοτροπία μέσα σε μόλις έναν χρόνο, γιατί πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη διαδικασία, ενώ η κυβέρνηση καταπολεμά επίσης τη φοροδιαφυγή με μέτρα, που δεν αποσκοπούν μόνον στην είσπραξη εσόδων για το κράτος, αλλά στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Τα σκληρότερα μέτρα, τη φορολογική και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση εφάρμοσε ήδη κατά την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης της, αλλά οι καρποί τους δεν είναι ακόμη εμφανείς και αναμένεται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα υπάρξει και πάλι ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μετά θα υποχωρήσει η απογοήτευση των ανθρώπων, ενώ μακροπρόθεσμα πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η Ελλάδα υπήρξε η σκηνή για ένα κοινωνικό πείραμα , στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκονταν μία ακραία μορφή του νεοφιλελευθερισμού, όπως στη Χιλή του Πινοσέτ, ωστόσο το πείραμα απέτυχε και η θεραπεία ήταν πιο θανατηφόρα από την ασθένεια, και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί ένα νέο πείραμα, που όμως είναι ένα κοινωνικό πείραμα.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα