Μανιτάκης: Αποχώρηση 180.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015

Μανιτάκης: Αποχώρηση 180.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015
Ομιλία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη στη δημόσια συζήτηση με θέμα: «Πέρα από το μικρό ή το μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μια αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση», που διοργανώθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου 20913, από το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης, στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 στην Τεχνόπολη. (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) Eurokinissi

Την αντίθεσή του στο σχέδιο της τρόικας για το δημόσιο εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πόσος θα είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, σε δύο χρόνια από σήμερα

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, στην εκδήλωση με θέμα “Πέρα από το μικρό ή το μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μία αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση”, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού “Μιχάλης Παπαγιαννάκης”.

Ο κ. Μανιτάκης εξέφρασε την αγωνία του για το διχασμό που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Δημόσιο, τονίζοντας ότι “το πολιτικό σύστημα και η κοινή γνώμη χωρίστηκε στα δύο: σε φανατικούς οπαδούς των αθρόων και οριζόντιων απολύσεων και σε φανατικούς υποστηρικτές των μη απολύσεων”.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άσκησε κριτική και στην τρόικα, επισημαίνοντας ότι “η συνταγή της αποτυπώθηκε αριθμητικά, ποσοτικά. Η οδηγία ήταν: μειώστε δραστικά τις δομές, καταργήστε οργανισμούς, κάντε συγχωνεύσεις”.

Σε ότι αφορά τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε, ότι “όταν διαπιστώθηκε πως ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 δεν ήταν ανέφικτος και θα επιτυγχανόταν με συνταξιοδοτικές αποχωρήσεις, στο δεύτερο μνημόνιο προστέθηκε ένας ακόμη ποσοτικός στόχος: των αναγκαστικών αποχωρήσεων (15.000). Και αυτό στόχευε σε καθαρά δημοσιονομικό όφελος, μάλιστα είχε προϋπολογιστεί η ακριβής εξοικονόμηση της σχετικής μισθολογικής δαπάνης”.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στάθηκε, για μία ακόμη φορά, στο ζήτημα της “δραματικής και ανεξέλεγκτης μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων”, τονίζοντας ότι “το δημοσιονομικό αίτημα της δραστικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, από αίτημα εξυγιαντικό, κινδυνεύει σύντομα να γίνει, με τις αθρόες και μαζικές συνταξιοδοτήσεις, ο εφιάλτης της δημόσιας διοίκησης και των ταμείων συνταξιοδότησης”.

Κενά που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν

Όπως επεσήμανε o υπουργός, με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, “ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων το 2012 έφθασε τις 32.000 και η μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα προσεγγίσει τις 180.000 χιλιάδες. Aρα το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι αρκετά κάτω από τις 600.000. Μείωση που ξεπερνά το 25% σε πέντε χρόνια και είναι τρομακτική, διότι δημιουργεί κενά τα οποία δεν μπορεί να καλυφθούν ούτε με αθρόες προσλήψεις ούτε με ανορθολογικές και μαζικές μετακινήσεις. Μείωση τρομακτική για τις δραματικές ελλείψεις, την παράλυση που μπορεί να προκαλέσει στις δημόσιες υπηρεσίες και στον κρατικό μηχανισμό, κυρίως νοσοκομεία και υπηρεσίες κοινωνικές”.

Ο κ. Μανιτάκης υπεραμύνθηκε της κινητικότητας των υπαλλήλων, την οποία χαρακτήρισε “απαραίτητη” και ως “κίνητρο και όχι ως τιμωρία”, αλλά και ως “ένα από τα κλειδιά της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, ενώ σημείωσε ότι “η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται τόσο για το καλό της υπηρεσίας όσο και για την αξιοποίηση του υπαλλήλου”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα