Μείωση μισθών κατά 15% στην Ελλάδα ζητά η Κομισιόν

Μείωση μισθών κατά 15% στην Ελλάδα ζητά η Κομισιόν

Νέα μέτρα και μείωση μισθών κατά 15% την περίοδο 2012 - 2014 στην Ελλάδα στην έκθεση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας

Μείωση μισθών κατά 15% στην Ελλάδα τη διετία 2012-2014 για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της το ζητούμενο έκθεσης της Κομισιόν που θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε έγγραφο που κατέχει η Wall Street Journal εκτιμάται ότι για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα καθίσταται αναγκαία η συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι περισσότερα από τα μισά των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις στους τομείς της ανάπτυξης δικτύων μεταφορών, του τουρισμού και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά στα εμπόδια που η Κομισιόν θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι οι επιπρόθετες περικοπές των δαπανών, η εφαρμογή των ρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί στην αγορά εργασίας και την παρουσίαση ενός “χρονοδιαγράμματος για την αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το σύστημα καθορισμού των μισθών έως τα τέλη Ιουλίου 2012”.

Στην έκθεση, που η Κομισιόν παρουσιάζει ως πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη, υπογραμμίζεται ότι η τρόικα πιστεύει πως δεν θα χρειασθεί ένα νέο νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, πέρα απ’ αυτό που υιοθετήθηκε πρόσφατα, και καλείται η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές να το εφαρμόσει όπως έχει συμφωνηθεί.

Επισημαίνεται ακόμα ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2013 και το 2014, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του δημοσίου χρέους στο 117% του ΑΕΠ έως το 2020.

“Αν οι Έλληνες και οι θεσμοί πιστέψουν στις προαπαιτούμενες ενέργειες που αναγνώρισε η Κομισιόν, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα και να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στις ζωές των πολιτών της”, αναφέρεται στην έκθεση.

Ξεριζώστε τα δεινά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας

Επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να μειώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα κατά 15%, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι η χώρα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και να επιβάλλει ακόμη περισσότερους περιορισμούς.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Κομισιόν θέλει να βοηθήσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο μέλλον και δίνει έμφαση στο ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να ξεριζωθούν τα εξής “δεινά”: η διαφθορά, η αργοπορία στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και η γραφειοκρατία που προκαλούν σοβαρές βλάβες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα της ενέργειας για τον οποίο πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε εστιάσει στο πρόγραμμα “Ήλιος”, που όπως επεσήμανε ο υπουργός, θα δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει έσοδα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα