Δημόσιοι υπάλληλοι: Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης ζητούν επίσπευση της σύγκλησης των πειθαρχικών οργάνων

Δημόσιοι υπάλληλοι: Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης ζητούν επίσπευση της σύγκλησης των πειθαρχικών οργάνων

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησαν να επιταχυνθεί η σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των υποθέσεων των δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν

Την επιτάχυνση σύγκλησης των πειθαρχικών συμβουλίων, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων εκατοντάδων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους, ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο προκάτοχός του και νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις τους έπειτα από σχετική συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι.

Από τις αρχές του έτους υπήρχαν 903 περιπτώσεις υπαλλήλων που έπρεπε να ελεγχθούν, ενώ σήμερα εκκρεμούν 460 υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Αυτά έπρεπε να είχαν συνεδριάσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη κυρίως λόγω της προκήρυξης και διεξαγωγής των εκλογών. Γι’ αυτό το λόγο, όπως ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης, θα δοθεί νέα παράταση πριν από την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων παρατηρούνται στο χώρο της Υγείας, όπου θα γίνει προσπάθεια οι περιπτώσεις αυτές να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

«Η εντολή που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία είναι να επισπευσθεί η σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης οποιασδήποτε παρανομίας ή φαινομένου διαφθοράς στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, για τους οποίους συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος «επίορκοι», αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία.

Της απόφασης του Υπουργού Εργασίας και του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την απόφασή του με την οποία περισσότεροι από 900 δημόσιοι υπάλληλοι μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το “παραθυράκι” για να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει με σχετική ανακοίνωση πως “Περισσότεροι από 900 δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους κατηγορούνται και για ποινικά αδικήματα, εκμεταλλεύονται το Νόμο Κατρούγκαλου και επιστρέφουν στις θέσεις τους. Και αυτό γιατί ο κ. Κατρούγκαλος αφενός κατήργησε τελείως την υποχρεωτική αργία και αφετέρου γιατί δυσκόλεψε τη συγκρότηση και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων”.

“Καλούμε την κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν μπορεί ούτε να ισοπεδώνει τους δημόσιους υπαλλήλους ούτε να προκαλεί τους πολίτες επιβραβεύοντας τους επίορκους”, τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Με τη σειρά του το Ποτάμι κάνει λόγο για έναν ισοπεδωτικό νόμο που εξομοιώνει τα αδικήματα των επίορκων και τους απαλλάσσει όλους. “Η εύκολη λύση που επέλεξε ο κ. Κατρούγκαλος είναι στην πραγματικότητα μια ισοπέδωση προς τα κάτω. Είναι ένας παλιομοδίτικος σοβιετισμός όπου οι καλύτεροι θυσιάζονται για να μην ξεβολευτούν οι χειρότεροι.

Θυμίζουμε πάντως στον (όψιμο με τη μαρξίζουσα αριστερά) υπουργό ότι η διαφθορά απεδείχθη το σαράκι του σοβιετισμού”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων στις θέσεις τους μια σοβαρή εξέλιξη. “Η αγωνιώδης προσπάθεια των υπουργών κ.κ. Κατρούγκαλου και Βερναδάκη να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με την επαναφορά στο δημόσιο επίορκων υπαλλήλων αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει την αξιοκρατία και την διαφάνεια στο Δημόσιο.

Ότι ενδιαφέρεται μόνο να δημιουργήσει πρόθυμους «πελάτες», για τα κομματικά της συμφέροντα, ανεξάρτητα αν αυτό στρέφεται κατά της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και δυσφημεί το σύνολο των ΔΥ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ καλεί τη κυβέρνηση να αφήσει τις θεωρίες και τις σκοπιμότητες και καταλήγει “Με τη σύμφωνη γνώμη των πειθαρχικών συμβουλίων να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι και όσοι βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα να απομακρυνθούν οριστικά από το δημόσιο”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα