Τι προβλέπει η ρύθμιση για τη Δημοτική Αστυνομία – Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν εκτός

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τη Δημοτική Αστυνομία – Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν εκτός
Ministers for Finance, Administrative Reform and Internal Affairs met with the Central Committee of Greek Municipalities at the Ministry for Finance. Outside the Ministry a Municipal Policemen and Policewomen demonstrated against the decision that ends their department. Athens on July 15, 2013 / , , Sooc

Πώς θα εφαρμοσθεί η απόφαση για επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας. Πόσοι αστυνομικοί θα βγουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας

Περί τους 1.700 δημοτικούς αστυνομικούς από τους συνολικά 2.868 που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας αφορά η  ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της  aftodioikisi.gr πρόκειται για τους 1.542 δημοτικούς αστυνομικούς που μετακινήθηκαν στην ΕΛΑΣ και αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα αντικείμενο και τους 119 οι οποίοι βρίσκονταν στους πίνακες διαθεσιμότητας αλλά έμειναν αδιάθετοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος του υπουργείου είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας να γίνει το συντομότερο δυνατό γι’ αυτό και η ρύθμιση θα προβλέπει ότι αυτό θα γίνει εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, ο οποίος θα γίνει προσπάθεια να ψηφισθεί από τη Βουλή πριν από το Πάσχα.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προβλέπει ότι:

-Εντός δέκα ημερών από την δημοσίευση του νόμου καταργούνται στην Ελληνική Αστυνομία οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών που συστάθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2014.

-Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε θέσεις του κλάδου ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας, που συνιστώνται εκ νέου στους δήμους και συγκεκριμένα σε Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες είχαν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους. Η κατάργηση των θέσεων γίνεται όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάταξή τους και σε κάθε περίπτωση εντός δεκαημέρου από τη δημοσίευση του νόμου.

-Οι υπάλληλοι- δημοτικοί αστυνομικοί μετατάσσονται κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

-Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 θα καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

-Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν την κατάργησή της.

Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού και των κατά περίπτωση αρμόδιων αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Αντιδράσεις

Πάντως η συγκεκριμένη ρύθμιση προκαλεί αντιδράσεις από τμήμα των 573 δημοτικών αστυνομικών που τοποθετήθηκαν στα Σωφρονιστικά Καταστήματα (εξωτερικοί φρουροί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι), καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχεδόν οι μισοί από αυτούς επιθυμούν να μετακινηθούν, ορισμένοι, μάλιστα, δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν.

Ως λύση προτείνουν να προβλεφθεί μέσα στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2015, η πρόσληψη 300 με 400 Σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν. Κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη σαφές αν θα γίνει, ωστόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει να συμμετέχουν στην μεγάλη εθελοντική κινητικότητα που θα γίνει μετά από ένα εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμα στην Aftodioikisi

Ντόρος με δημαρχιακό Μερσεντές

Ανοίγει το «παιχνίδι» στη ΝΔ – Και η Ντόρα στη σύναξη των βουλευτών με τους «δύο προέδρους»

(Πηγή: Aftodioikisi.gr, Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα