Έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις άδειες διαμονής σε επενδυτές ακινήτων

Έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις άδειες διαμονής σε επενδυτές ακινήτων
Κατοικιίες στη Πεντέλη (eurokinissi/ Παναγλοπουλος Γίαννης) Eurokinissi

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα Golden Visa Greece προσέλκυσε 1.684 ξένους επενδυτές ακινήτων

Ποσό 1 δις ευρώ έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από το πρόγραμμα Golden Visa Greece για την χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής σε ξένους υπήκοους που αγοράζουν ακίνητα ή προβαίνουν σε επενδύσεις τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνστανταντινόπουλου, που έκανε λόγο για φθίνουσα πορεία του προγράμματος ο Στέργιος Πιτσιόρλας παρουσίασε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα λειτουργεί ικανοποιητικά καθώς έχει εισφέρει σημαντικά έσοδα την Ελλάδα. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι το πρόγραμμα έχει αποδώσει 1 δις ευρώ» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας.

Τόνισε μάλιστα ότι με το χρόνο αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2013 χορηγήθηκαν 20 άδειες διαμονής, οι οποίες έφτασαν συνολικά τις 455 το 2014, τις 968 το 2015 και τις 1.550 το 2016. «Σήμερα, το 2017 έχουν δοθεί συνολικά 1.684 άδειες από το πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιόρλας. 

Ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε επίσης ότι η λειτουργία του προγράμματος είναι ανταγωνιστική προς εκείνη άλλων χωρών. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η Κύπρος έχει προσελκύσει 1.650 επενδυτές αλλά υπογράμμισε ότι η Λευκωσία ουσιαστικά χορηγεί διαβατήρια έναντι 2 εκ. ευρώ. Επίσης τόνισε ότι στην Πορτογαλία έχουν χορηγηθεί 5.000 άδειες και στην Ισπανία 2.000. «Η απόδοση της χώρας μας είναι συγκρίσιμη με τις άλλες χώρες» ξεκαθάρισε. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει βελτιώσεις του προγράμματος προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον να συνδεθεί το πρόγραμμα με περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες και όχι μόνο με αγορά ακινήτων και δεύτερον να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. «Πολύ σύντομα θα έχουμε θεσμικές βελτιώσεις στο πρόγραμμα» διαβεβαίωσε. 

Στον αντίποδα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αντέτεινε ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα δεν ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ συνολικά. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να βελτιώσει την απόδοση του προγράμματος τονίζοντας ότι αυτό υπολείπεται έναντι άλλων χωρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα