ΕΣΠΑ: Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν στη δράση “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ”

ΕΣΠΑ: Δεύτερη ευκαιρία  για επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν στη δράση “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ”
Επιχείρηση εστίασης στην Αθήνα Eurokinissi

Δεύτερη ευκαιρία έχουν όσες επιχειρήσεις "κόπηκαν" από το ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα κεφαλαίου κίνησης στην εστίαση, το γνωστό και ως "75".

Δημοσιεύθηκε η τρίτη (3η) τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» του ΕΠΑνΕΚ, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις των οποίων η αίτηση χρηματοδότησης, που υποβλήθηκε έως την καταληκτική ημερομηνία και ώρα της Δράσης, 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 15:00 απορρίπτεται, έχουν τη δυνατότητα μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής απόφασης να υποβάλουν επόμενη αίτηση χρηματοδότησης.

Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την Πέμπτη 30/09/2021 και ώρα 15:00. Το δικαίωμα νέας υποβολής παύει να υφίσταται σε περίπτωση που η επιχείρηση αυτή ενταχθεί στη Δράση. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στη Δράση.

Η Δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Όροι και προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι ι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31/12/2020.Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ».

Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01/01/2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) του φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020.Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 30%, τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Ο δυνητικός λήπτης της ενίσχυσης υποβάλλει μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ, για το σύνολο εγκαταστάσεων εστίασης που διαθέτει. Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.Επιδότηση έως 100.000 ευρώ.

Σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).Ο ανηγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) υπολογίζεται ως ο συνολικός κύκλος εργασιών έτους (2019 ή 2020) δια των αριθμό ημερών λειτουργίας έτους (2019 ή 2020) επί 365 ή 366 αντιστοίχως. Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει, κατά μέγιστο, σε ποσοστό 7%, επί του συνολικού ή του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους 2020. Για τον υπολογισμό του κατάλληλου κύκλου εργασιών (συνολικός ή ανηγμένος) λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της εκ νέου λειτουργίας τους (πρώτη ημέρα εσόδων) εντός του 2020 μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού σταδίου.

Το SOS του κλάδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εστίασης και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τη φάση επανεκκίνησης της λειτουργίας της αγοράς ζήτησαν εκπρόσωποι του κλάδου την Παρασκευή (23/7) σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο «Κύκλος Επιχειρηματιών Εστίασης», στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλ Καρύτση, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Κύκλου, Μαρία Μποτωνάκη και Στράτος Νταργαράς, σε σχέση με το πρόγραμμα του 7% (το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση ) «δεν έχει δοθεί τίποτε, ενώ ένα μικρό ποσοστό από τις 87.000 επιχειρήσεις συνολικά, θα λάβουν την ενίσχυση.»

Σύμφωνα με τον Κύκλο αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εστίαση έχουν υποβληθεί 20.500 αιτήσεις εκ των οποίων 30% απορρίπτονται, δηλαδή μόλις 14.000 επιχειρήσεις αναμένεται πως θα πάρουν τελικά χρήματα. Το αίτημα του κλάδου προς την Κυβέρνηση, είναι τα αδιάθετα κεφάλαια (εκτίμηση για πάνωαπό 100 εκατ. καθώς το πρόγραμμα είναι στα 330 εκατ.) να πάνε σε περισσότερες επιχειρήσεις, Αυτό τονίζουν μπορεί να γίνει χωρίς προαπαιτούμενο του -30% στον τζίρο και εν γένει με πιο ευέλικτα κριτήρια.

Προτάσεις

Πέραν αυτής της πρότασης τόσο ο Κύκλος όσο και ο κ. Καββαθάς έθεσαν ένα πλαίσιο ιδεών ώστε να μπορέσει ο κλάδος να αντιμετωπίσει τη δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων που να περιλαμβάνει:

1ον. Αποκατάσταση της ρευστότητας

2ον . Επιδότηση μη μισθολογικού κόστους για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας

3ον Κούρεμα ιδιωτικού χρέους και βέβαια συνολικά η απαλλαγή για Ιούλιο Αύγουστο από τα ενοίκια. Επίσης να παραμείνει η μείωση των μισθωμάτων στο 40% μέχρι τέλους του χρόνου και αλλά και να διατηρηθεί στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ.»

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του Κύκλου εξειδικεύοντας τις προτάσεις ζήτησαν:

  • Επαναφορά 120 δόσεων
  • Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές
  • Να δοθεί άμεσα σε όλους το 7 % το κεφαλαίου επανεκκίνησης.
  • Να εξαλειφθούν τα τέλη και πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα των ετών 2020 -21
  • Να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι άδειες παράτασης μουσικής. Όπως αναφέρθηκε απαιτείται συνηγορία του ΥΠΕΚΑ και των αρχαιολογικών υπηρεσιών καθώς εάν οι άδειες βγουν εν χρόνο μέντα, όλοι καθίστανται παράνομοι,
  • Κούρεμα χρεών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα