Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς: Δεν φοβήθηκαν τον κορονοϊό στο β’ τρίμηνο

Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς: Δεν φοβήθηκαν τον κορονοϊό στο β’ τρίμηνο
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σχημάτισαν σημαντικά λιγότερες προβλέψεις στο β’ τρίμηνο. Απέδωσαν την συγκεκριμένη στρατηγική στα μορατόρια που είναι σε ισχύ καθώς και στο γεγονός ότι η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει.

Στην στρατηγική απόφαση να μην σχηματίσουν προβλέψεις για το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αντίστοιχες με το α’ τρίμηνο, προχώρησαν οι διοικήσεις τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως έδειξε η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων για το β’ τρίμηνο, αμφότερες οι διοικήσεις επέλεξαν πανομοιότυπη πολιτική προβλέψεων αναφορικά με την θωράκιση των ισολογισμών τους από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε τις προβλέψεις για τον κορονοϊό από 324 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020 σε 17 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2020.

Αντίστοιχα η Εθνική Τράπεζα διενήργησε συνολικά προβλέψεις 562 εκατ ευρώ για τα προβληματικά δάνεια της πανδημίας εκ των οποίων 486 εκατ στο α΄ τρίμηνο και μόλις 76 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2020.

Τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς απέδωσαν την συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή στα μορατόρια που είναι σε ισχύ και αφορούν το πάγωμα δόσεων για δάνεια που ανέρχονται στο σύνολό του πιστωτικού συστήματος στα 20 δισ. ευρώ περίπου, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι η οικονομία σταδιακά δείχνει να ανακάμπτει με τα χειρότερα να αποτελούν παρελθόν.

7,5 δισ. μορατόρια από Πειραιώς και ΕΤΕ

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε την στήριξη που έδωσε η Τράπεζα στους πελάτες της μέσω των αναστολών πληρωμών δόσεων δανείων, αλλά και νέων χρηματοδοτήσεων μέσω της ενεργού συμμετοχής της Τράπεζας στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει σε μορατόρια πληρωμών δάνεια 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έληξαν στο τέλος Ιουνίου. Όπως αναφέρθηκε, το 80% των δανείων αυτών επανήλθε σε καθεστώς κανονικής πληρωμής, ενώ το υπόλοιπο 20% δεν τα κατάφερε.

Τα μέχρι σήμερα μορατόρια πληρωμών από την Εθνική Τράπεζα ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν 39.500 πελάτες. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διεθνών αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 6μήνου ο κ. Μυλωνάς ανέλυσε ότι η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της έχει χορηγήσει αναστολές πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια, 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια, 200 εκατ. ευρώ σε μικρά επαγγελματικά δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι

Την ίδια στιγμή εξέφρασαν και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κορύφωση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού είναι πίσω μας. «Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και με καθυστέρηση του υψίστης σημασίας τουριστικού κλάδου, καθώς και με την ευρεία εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και παροχής ρευστότητας, η δραστηριότητα σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης ήδη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβλουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου.

Στο ίδιο μήκος κήματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρ. Μεγάλου ο οποίος δήλωσε ότι «στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιμετωπίσαμε αυτό που ελπίζουμε να ήταν η κορύφωση της πανδημικής κρίσης, όσο και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ τον Ιούνιο επιταχύνθηκε η επανεκκίνηση των περισσότερων από τους τομείς της οικονομίας».

Μείωση κόκκινων δανείων

Και οι δύο τράπεζες τέλος δρομολογούν για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 κινήσεις για την σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων τους.

Η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας τον Ιούνιο για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ (Project Icon) ολοκληρώνει μια σειρά επιτυχημένων πωλήσεων ΜΕΑ στην Ελλάδα συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, οδηγώντας το απόθεμα ΜΕΑ σε επίπεδο Τράπεζας σε 10,1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα έχει ήδη ολοκληρώσει τα βασικά προπαρασκευαστικά βήματα για τη μεγάλη τιτλοποίηση πλέον των 6 δισ. ευρώ (Project Frontier), με την εν λόγω συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί το Α’ εξάμηνο 2021. Η εν λόγω τιτλοποίηση θα συντελέσει αποφασιστικά στη δραστική μείωση του τρέχοντος υπολοίπου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της ΕΤΕ ύψους 10 δισ. ευρώ κατά σχεδόν τα 2/3.

Και τη Τράπεζα Πειραιώς μείωσε, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, το απόθεμα ΜΕΑ κατά 0,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται το μη οργανικό τμήμα της στρατηγικής για τη μείωση των ΜΕΑ. Αναφορικά με την τιτλοποίηση των στεγαστικών ΜΕΑ Phoenix (2 δισ. ευρώ), η προκαταρκτική αξιολόγηση από οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης έχει ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνοντας το ύψος των senior ομολογιών, ενώ στη συναλλαγή Vega ύψους 5 δισ. ευρώ, το απαιτούμενο επιχειρηματικό σχέδιο και το στάδιο της προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιπλέον, στο τέλος Ιουλίου έλαβε δεσμευτική προσφορά για το χωρίς εξασφαλίσεις χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ Iris, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα