Εθνική Τράπεζα: Κρίσιμο 20ήμερο για την ουσιαστική εξυγίανση του ισολογισμού

Εθνική Τράπεζα: Κρίσιμο 20ήμερο για την ουσιαστική εξυγίανση του ισολογισμού
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Με στόχο την συρρίκνωση των κόκκινων δανείων στο 3% το 2022, η ΕΤΕ ανακοίνωσε χθες την πώληση του χαρτοφυλακίου Danube, στις 28 Μαϊου ανακοινώνει μια ακόμη τιτλοποίηση 1,5 δις και στις 7 Ιουνίου λαμβάνει δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Frontier ύψους 6,1 δις. ευρώ.

Σειρά σημαντικών στρατηγικών αποφάσεων αναμένεται να λάβει τις προσεχείς εβδομάδες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να στεφτεί με απόλυτη επιτυχία ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ουσιαστική εξυγίανση του ισολογισμού του Ομίλου και την μείωση των κόκκινων δανείων στο μέσο όρο της Ευρωζώνης στο τέλος του 2022, χωρίς μάλιστα την προσφυγή στις κεφαλαιαγορές για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων στη Ρουμανία. Παράλληλα στις 7 Ιουνίου αναμένει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο Frontier αξίας 6,1 δισ. ευρώ ενώ θα προηγηθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου κατά την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω μιας νέας μικρότερης τιτλοποίησης, που θα ενταχθεί στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων τον «Ηρακλή II».

Μέσω της τιτλοποίησης Frontier η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς θα μειώσει κατά 60% το στοκ των κόκκινων δανείων και κατά 80% το στοκ των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία των κόκκινων δανείων.

Η τιτλοποίηση Frontier σε συνδυασμό με τη νέα τιτλοποίηση που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή II» θα επιτρέψει στη διοίκηση της ΕΤΕ να μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2022. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Εθνική Τράπεζα πέτυχε την μείωση του δείκτη NPEs σε 13,6% από 29,3% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της ΕΤΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2020 κατά τα 2/3 σε 4,3 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Στις 7 Ιουνίου οι δεσμευτικές για το Frontier

Έπειτα από ολιγοήμερη παράταση η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα λάβει τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Frontier αξίας 6,1 δισ. ευρώ στις 7 Ιουνίου.

Στη διαγωνιστική διαδικασία για το χαρτοφυλάκιο Frontier συμμετέχουν τέσσερα επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress με την Bain Capital και την doValue ως servicer που θα αναλάβει να διαχειριστεί αυτά τα δάνεια, την Pimco με την Quant ως servicer, τη σουηδική Intrum και το αμερικανικό fund Davidson Kempner από κοινού με την Cepal.

Στο υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 190.000 δάνεια που προέρχονται από 80.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Με βάση τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που αποτελεί την περίμετρο του Frontier, το 77% είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και μόλις το 5% είναι καταναλωτικά δάνεια.

Η Εθνική Τράπεζα έχει υποβάλει αίτημα για την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) συνολικής αξίας έως 3,3 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο τμήμα της τιτλοποίησης θα αποτελέσουν οι τίτλοι μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes).

Η τιτλοποίηση της Εθνικής διαφέρει σημαντικά από τις τιτλοποιήσεις των υπόλοιπων τραπεζών, καθώς δεν συνδυάζεται με τη μεταβίβαση εταιρείας διαχείρισης κόκκινων. Έτσι mezzanine τίτλος για τον οποίο οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν προσφορά σε συνδυασμό με το συμβόλαιο για τη διαχείριση αυτών των δανείων, διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.

«Τρέχει» το Frontier 2

Παράλληλα με τις διεργασίες για το project Frontier η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εργάζεται πυρετωδώς για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρώντας αμέσως μετά σε μια νέα συναλλαγή, το Frontier 2, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στόχος της τράπεζας είναι η νέα συναλλαγή να πραγματοποιηθεί εντός του 2021, επιτυγχάνοντας μέσω αυτής τον περαιτέρω περιορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) από 13,6% που είναι σήμερα σε 6% με 7% μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Frontier 2 θα περιληφθούν «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη οι άνθρωποι της ΕΤΕ εξετάζουν σειρά εναλλακτικών για την οριστικοποίηση της δομής της νέας συναλλαγής. Με το Frontier 2 η τράπεζα επιταχύνει αποφασιστικά τον βηματισμό της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της επιτυγχάνοντας μονοψήφιο δείκτη NPEs, και μάλιστα κατά πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο του 10%, στο επίπεδο του 6% με 7% εντός του 2021.

Με το Frontier 2, τις περαιτέρω ενέργειες της διοίκησης το 2022 αλλά και της αύξησης των δανειοδοτήσεων της τράπεζας εκτιμάται ότι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 3%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2022.

Ολοκληρώθηκε η πώληση των ρουμανικών NPEs

Χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωση την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων στη Ρουμανία.

Το χαρτοφυλάκιο με την ονομασία Danube συνολικής αξίας 174 εκατ. ευρώ και με διασφάλιση ακινήτων αξίας 102 εκατ. ευρώ, αγοράσθηκε από τη Bain Capital. Όπως επισημαίνει η τράπεζα η συναλλαγή αυτή θα έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της.

Η Εθνική Τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει οκτώ αντίστοιχες συναλλαγές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, που οδήγησαν σε μείωση της τάξης των 12,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, ολοκλήρωσε τις πωλήσεις τριών χαρτοφυλακίων (projects Icon, Marina και Danube).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα