Εθνική Τράπεζα: Στις “ράγες” η διάθεση του πακέτου του ΤΧΣ

Εθνική Τράπεζα: Στις “ράγες” η διάθεση του πακέτου του ΤΧΣ
Εθνική Τράπεζα Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έχει ήδη στην κατοχή την πρόταση του ΤΧΣ για τις τρεις υποψηφιότητες των συμβούλων, μεταξύ των οποίων θα επιλεγεί ο σύμβουλος διάθεσης για πακέτο μετοχών της Εθνικής τράπεζας.

«Το κουμπί» για την διάθεση του 40,3% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζεται να πατήσει το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογώντας άμεσα την επιλογή του Συμβούλου διάθεσης του πακέτου μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη στην κατοχή την πρόταση του ΤΧΣ για τις τρεις υποψηφιότητες των συμβούλων, μεταξύ των οποίων θα επιλεγεί ο σύμβουλος διάθεσης για πακέτο μετοχών της Εθνικής τράπεζας.

Πρόκειται για την Goldman Sachs, την JP Morgan και την Bank of America και μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος προκειμένου να φέρει εις πέρας την διαδικασία διάθεσης του πακέτου μετοχών της Εθνικής τράπεζας, στην οποία το Ταμείο ελέγχει ποσοστό 40,3%.

Τις εξελίξεις πυροδότησε η επίσημη πρόταση που κατέθεσε μέσα στο καλοκαίρι το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund για την απόκτηση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Το ενδιαφέρον των Αράβων, με τις σχετικές συζητήσεις να ξεκινούν μετά την επίσκεψη του διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι αρκετά προχωρημένο. Συγκεκριμένα το PIF έχουν ήδη ξεκινήσει τον οικονομικό έλεγχο (due diligence) στην Εθνική Τράπεζα, ενώ οι συζητήσεις με το ΤΧ έχουν πάρει χαρακτήρα αποκλειστικότητας όπερ και σημαίνει ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου δεν μπορεί να διεξάγει αντίστοιχες – επίσημες τουλάχιστον – συζητήσεις με άλλον ενδιαφερόμενο.

Πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς θέλουν πάντως το ενδιαφέρον των Αράβων να μην είναι το μόνο και την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να εμφανίζεται επιφυλακτική μέχρι στιγμής για την συγκεκριμένη πρόταση.

Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η πρόσληψη της Rothschild, ως συμβούλου στρατηγικής αποεπένδυσης που θα συντάξει έως τα τα τέλη Νοεμβρίου την έκθεση για την στρατηγική αποεπένδυσης με βάση την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συντάξει σύμφωνα με τον νόμο «αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία θα περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχει το Ταμείο, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα».

Ο σύμβουλος διάθεσης με βάση τις τρεις υποψηφιότητες και ο οποίος θα επιλεγεί με την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών, θα υποβάλλει με την σειρά του στο ΤΧΣ έκθεση αποτίμησης και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Ταμείο σε όλα τα στάδια υλοποίησης της συναλλαγής, εφόσον αυτή προχωρήσει.

Ο νέος νόμος

Συγκεκριμένα όπως προβλέπει ο νέος αναθεωρημένος νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ, «προκειμένου να λάβει την απόφαση περί διάθεσης, το Ταμείο λαμβάνει έκθεση από έναν ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε σχετικές συναλλαγές». Η έκθεση εκπονείται εν όψει σχεδιαζόμενης διάθεσης για συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την εισήγηση του συμβούλου διάθεσης προς το Ταμείο για τα ακόλουθα:

(α) πρόταση συγκεκριμένης συναλλαγής διάθεσης σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης,

(β) αποτύπωση και αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά,

(γ) αιτιολογημένη πρόταση της πλέον ενδεδειγμένης δομής της συναλλαγής.

Η έκθεση συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα αναφοράς για τη διάθεση των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων. Στην έκθεση αιτιολογούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που κατέχει το Ταμείο, καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Συμπληρωματικά το Ταμείο θα στηριχθεί σε μια ακόμη έκθεση αποτίμησης από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο με κύρος και εμπειρία σε σχετικά θέματα και ειδικά στην αποτίμηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η ιδιότητα του οποίου δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του συμβούλου στρατηγικής αποεπένδυσης.

Ο νόμος προβλέπει την διάθεση μετοχών σε τιμή που μπορεί να υπολείπεται της τρέχουσας χρηματιστηριακής ή της πιο πρόσφατης τιμής κτήσης από το Ταμείο, ενδεχόμενο που όπως σημειώνει «δεν συνιστά ικανή συνθήκη για τη μετάθεση της υιοθέτησης ή υλοποίησης της στρατηγικής διάθεσης από το Ταμείο».

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Άνοιξη. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% της Εθνικής, που είναι και η μεγαλύτερη συμμετοχή του, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, μόλις το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version