Εθνική Τράπεζα: Συζητά με επιχειρήσεις τη μείωση του κόστους δανεισμού

Εθνική Τράπεζα: Συζητά με επιχειρήσεις τη μείωση του κόστους δανεισμού
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού με τους μεγάλους επιχειρηματικούς πελάτες βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα είπε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς.

Σε επαναδιαπραγμάτευση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι πελάτες της για το κόστους δανεισμού τους βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (28/05) στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η τράπεζα εξετάζει όλα τα αιτήματα που έχει δεχθεί από τις επιχειρήσεις – πελάτες της σχετικά με το κόστος δανεισμού τους διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ποσοστό μικρότερο από το 20% των πελατών της ΕΤΕ αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους λόγω της πανδημίας.

Τα στελέχη της τράπεζας πρόσθεσαν ότι τα επιτόκια των νέων δανείων που δίνονται με εγγύηση του δημοσίου δεν θα είναι υψηλά, ειδικά στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. «Σε αυτό το πρόβλημα θα δούμε ανταγωνισμό των τραπεζών γεγονός που θα κρατήσει χαμηλότερα το κόστος για τον πελάτη» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

12,6 δισ. δάνεια της ΕΤΕ “χτύπησε” ο κορονοϊός

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε προς τους αναλυτές ότι από την κρίση του κορωνοϊού έχουν επηρεαστεί δάνεια ύψους 12,6 δις. ευρώ από το συνολικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Μάλιστα διευκρίνισε ότι το 18,6% εξ αυτών, ήτοι 2,34 δισ. ευρώ έχουν επηρεασθεί σημαντικά, το 56,4% ήτοι 7,1 δισ. ευρώ δάνεια έχουν πληγεί μέτρια και το 25% αυτών ήτοι 3,16 δισ. ευρώ έχουν δεχθεί μικρότερο χτύπημα.

Στην πρώτη κατηγορία τα δάνεια κατανέμονται ανά τομέα δραστηριότητας ως εξής: διαμονή (54%), υπηρεσίες που σχετίζονται με αερομεταφορές (18%), Μέσα Ενημέρωσης (6%), λιανεμπόριο εκτός από τρόφιμα-ποτά (5%), μηχανήματα (6%) και λοιπά(11%).

Στην τρίτη κατηγορία η κατανομή έχει ως εξής: ενέργεια (55%), βιομηχανία τροφίμων και ποτών (20%), λιανεμπόριο τροφίμων (11%), υγεία (3%)και λοιπά (12%), ενώ δεν δόθηκαν πληροφορίες για τη δεύτερη κατηγορία.

Σε ότι αφορά το μέγεθος της ύφεσης για φέτος ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η για το 2020 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7,5% διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να διαμορφωθεί και σε χαμηλότερα επίπεδα, ανάλογα με την ανάκαμψη βασικών τομέων της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός. Μάλιστα πρόσθεσε ότι για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 5%.

Το ύψος των νέων κόκκινων δανείων

Ερωτηθείς από τους αναλυτές για το πιθανός ύψος των νέων κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός ο κ. Μυλωνάς απάντησε ότι «είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε συμπεράσματα για το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω της κρίσης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα δούμε καλύτερα την κατάσταση και στις αρχές του 2021 θα γνωρίζουμε πιο ξεκάθαρα», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. Ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις λόγω κορωνοϊού ύψους 416 εκατ ευρώ που σχημάτισε η τράπεζα το πρώτο τρίμηνο δείχνουν και το ύψος των νέων NPLs που πιθανόν να προκύψουν.

Αναφορικά με τις σχεδιαζόμενος τιτλοποιήσεις ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «η κρίση μετέφερε χρονικά τα σχέδιά μας για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2020» και πρόσθεσε: «όταν ανοίξουν οι αγορές και το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με βάση το πλάνο που έχουν ανακοινώσει».

Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα έχει μειώσει το άνοιγμά της στην αγορά repo κατά 1 δισ ευρώ και έχει αντλήσει από τα χρηματοδοτικά προγράμματα TLTRO της ECB ρευστότητα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά το μέγιστο όριο ρευστότητας που μπορεί να αντλήσει η ΕΤΕ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τέλος στον σχεδιασμό για την Εθνική Ασφαλιστική ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημέρωσε τους αναλυτές ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συζητά με την DGComp όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version