Εθνική Τράπεζα: Εντός του 2022 η τιτλοποίηση Frontier II και η πώληση κόκκινων δανείων στην Κύπρο

Εθνική Τράπεζα: Εντός του 2022 η τιτλοποίηση Frontier II και η πώληση κόκκινων δανείων στην Κύπρο
Εθνική Τράπεζα Nikos Libertas / SOOC

Χθες η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι εκκίνησε τη διαδικασία τιτλοποίησης «Frontier II», συνολικής λογιστικής αξίας 1 δις. ευρώ, ακολουθούν η τιτλοποίηση Solar ύψους 170 εκατ. και η πώληση πακέτου κόκκινων δανείων στην Κύπρο 325 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρώσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς είναι πλέον θέμα λίγων μηνών η πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων στην Κύπρο, καθώς και η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier II στην Ελλάδα.

Πρόκειται για δύο κινήσεις με ιδιαίτερη σημασία καθώς το κλείσιμο αυτών των εκκρεμοτήτων σηματοδοτεί και την οριστική έξοδο από τη στενή εποπτεία της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού DG Comp που παρακολουθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε η τράπεζα στο παρελθόν.

Μέχρι το Σεπτέμβριο το Frontier II

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια, στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τις δράσεις του 2022 είναι η συναλλαγή Frontier II.

Χθες η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετασχηματισμού της έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Frontier II», συνολικής λογιστικής αξίας 1 δις. ευρώ.

H Τράπεζα υπέβαλε χθες αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγύησης “ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ” βάσει του Ν. 4649/2019. Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 460 εκατ. ευρώ.

Η ανεύρεση επενδυτή και η αποδοχή του αιτήματος της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια όλων των κατηγοριών (μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων), καθώς και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Δύο ακόμη κινήσεις

Στο σκέλος των κόκκινων δανείων δρομολογείται επίσης η αποεπένδυση από το χαρτοφυλάκιο με την ονομασία Solar, μέσω κοινής τιτλοποίησης στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Πρόκειται για ένα μικρό πακέτο δανείων αξίας 170 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το οποίο είχε αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την από κοινού, με άλλες τρεις τράπεζες, ανάθεση της διαχείρισής του.

Η μόνη μη ολοκληρωμένη πώληση αφορά τη θυγατρική της ΕΤΕ Κύπρου, για την οποία – μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Astrobank – η διοίκηση προχωράει στην απομόχλευση του χαρτοφυλακίου της σε ποσοστό τουλάχιστον 80%. Σύντομα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η πώληση στην Bain Capital του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων επίσης στην Κύπρο, CAC Coral, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.

Ποιες κινήσεις προηγήθηκαν

Τα τελευταία χρόνια η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας οδηγήθηκε στο κλείσιμο των δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Μάλτα και Λονδίνο ενώ εκτός από τις θυγατρικές του εξωτερικού, ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners. Παρόμοια δέσμευση ήταν και η πώληση του υπόλοιπου ποσοστού συμμετοχής 32,66% στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (νυν Prodea Investmens) ως αντικατάσταση της δέσμευσης για την πώληση της Stopanska Banka A.D.- Skopje, την οποία η διοίκηση της ΕΤΕ επέλεξε να διατηρήσει ως δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τράπεζα, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα συνέχισαν την καθοδική τους πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν σε μόλις 0,4 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις ή 2,0 δισ. ευρώ προ προβλέψεων, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να ανέρχεται σε 6,5% στην Ελλάδα, μειωμένος κατά 40μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα