Eurobank: Ξεκίνησε η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων

Eurobank: Ξεκίνησε η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων
Tράπεζα Eurobank Eurokinissi

Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την παροχή εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις Cairo I και Cairo II. Έχει ήδη κατατεθεί αίτημα και για το Cairo III.

Τις διαδικασίες για την πρώτη τιτλοποίηση, στη σκιά μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκίνησε η Eurobank, υλοποιώντας έτσι τον σχεδιασμό της για την μείωση των κόκκινων δανείων του Ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών άναψε το «πράσινο φως» στη Eurobank για την παροχή των εγγυήσεων στους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων Cairo I και Cairo II, οι οποίοι θέτουν επίσημα σε λειτουργία το «Σχέδιο Ηρακλής».

Τα αιτήματα αφορούν στην παροχή εγγύησης από την Ελληνική Δημοκρατία για ομολογίες υψηλής διαβάθμισης των Cairo I και Cairo II, συνολικής αξίας 1.655 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 15 Μαΐου η Eurobank κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής και της τρίτης τιτλοποίησης Cairo (Cairo III). Οι ομολογίες υψηλής διαβάθμισης ανέρχονται σε 754 εκατ. ευρώ και η απόφαση του υπουργείου είναι θέμα χρόνου. Ηταν για την τελευταία ενέργεια, που εκκρεμούσε από την πλευρά της, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεργασία για την έκδοση κρατικής εγγύησης.

Συνολικά, η Eurobank ζητά κρατική εγγύηση για senior notes bonds, ύψους 2.409 εκατ. ευρώ.

Σε πλεονεκτική θέση η Eurobank

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το NPE ratio της τράπεζας θα υποχωρήσει στο 15%, το σύνολο των κόκκινων δανείων θα μειωθεί δραστικά στα 6 δις. ευρώ, θέτοντας τη Eurobank σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού, ενόψει του νέου γύρου αύξησης των κόκκινων δανείων, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Eurobank γίνεται η πρώτη τράπεζα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ανοίγει «τον χορό» των τιτλοποιήσεων.

Όπως τονίζουν στελέχη από την τραπεζική αγορα΄«πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, επιβεβαιώνει την λειτουργία του «Ηρακλή», σηματοδοτεί την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, αρχής γενομένης από τις τιτλοποιήσεις της Alpha Bank που θα ακολουθήσουν, ενώ οι κινήσεις αυτές θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για την ελληνική οικονομία, προσελκύοντας τους πρώτους επενδυτές σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις αγορές λόγω της πανδημικής κρίσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version