Eurogroup: Δεν εκταμιεύεται η δόση των 2 δισ. ευρώ

Eurogroup: Δεν εκταμιεύεται η δόση των 2 δισ. ευρώ
Συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015,για την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Σε επιβεβαίωση προόδου προσβλέπει η Αθήνα. Νέος κύκλος πιέσεων από τους δανειστές. Δεν επιστρέφουν στην Αθήνα για την αξιολόγηση, χωρίς νομοθέτηση μέτρων έως την Τετάρτη. Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις κυβέρνησης - θεσμών

Με μικρό καλάθι, αλλά και χωρίς τους καλύτερους οιωνούς προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μετά από ένα καυτό τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων που τελικώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Καθώς το χάσμα κυβέρνησης και δανειστών για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς συνεχίζει να σκιάζει τη διαπραγμάτευση, στο σημερινό Eurogroup θα επιχειρηθεί η εξεύρεση πολιτικής φύσεως συμφωνίας επί του συγκεκριμένου θέματος, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο πως μπορεί να καταστεί εφικτό.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, από το Eurogroup δεν αναμένεται αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, καθώς χωρίς συμφωνία Αθήνας – δανειστών στα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, το μόνο που μπορεί να υπάρξει είναι μια πιστοποίηση προόδου και μόνο. Αυτή η πιστοποίηση προόδου, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντική για την Αθήνα, καθώς το θετικό momentum που έχει καλλιεργηθεί για τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, στέλνοντας λάθος μηνύματα στις αγορές.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών κινούνται πράγματι σε τεντωμένο σκοινί, δεδομένης της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με πρώτο και καλύτερο εκείνο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές αυξάνουν κατακόρυφα τον πήχη των πιέσεων, προειδοποιώντας πως δεν θα επιστρέψουν εντός της εβδομάδας στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης, εάν από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει έως την Τετάρτη όλα τα εκκρεμή μέτρα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup “έτοιμος… για όλα”, ακόμη και για την… ψυχρολουσία, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι του αναμένεται να τον υποδεχθούν με άγριες διαθέσεις, εκφράζοντας απογοήτευση για τη μη επίτευξη συμφωνίας. 

Ο κύβος ερρίφθη και σε λίγες ώρες ξεκινά ένα ακόμη κρίσιμο – λόγω του μεγέθους της εμπλοκής των τελευταίων 24ώρων – Eurogroup για την Ελλάδα, ακόμη κι αν κανείς για μια ακόμη φορά δεν θα είναι σε θέση να λάβει οριστικές αποφάσεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα