Eurogroup: Με την επιδερμική αναγνώριση προόδου δεν ανοίγει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για την Ελλάδα

Eurogroup: Με την επιδερμική αναγνώριση προόδου δεν ανοίγει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για την Ελλάδα
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Eurokinissi

Βαριά μηνύματα από τους Ευρωπαίους για βαθιά διλήμματα της κυβέρνησης. Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για τη ρευστότητα. Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά Ελλάδα και δανειστές

Βαριά μηνύματα, με βαθιά διλήμματα για την ελληνική κυβέρνηση, έκρυβε το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα, πίσω από τις αθώες… αναφορές για την επίτευξη προόδου στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

Το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων προς την Αθήνα ήταν πέρα για σαφές, με τους εταίρους να διαμηνύουν πως χωρίς συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέα – ψηφισθέντα – από την ελληνική βουλή μέτρα, δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση μέρους ή ολόκληρης της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το υφιστάμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ύποπτη θεωρείται και η αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που προκάλεσε ήδη τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που στηλίτευσαν την επίσημη θέση της κυβέρνησης για μη… ύπαρξη αξιολόγησης.

Επί της ουσίας, το κοινό ανακοινωθέν της Δευτέρας δεν ανοίγει με κανέναν τρόπο – στην τρέχουσα συγκυρία – τους κρουνούς χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία.

Ασαφές παραμένει ακόμη εάν η χθεσινή δήλωση προόδου είναι αρκετή για να κάμψει τη σκληρή στάση της ΕΚΤ προς την Αθήνα, με όλο το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Το πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, αλλά και η επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ στην Αθήνα από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους, δεν είναι εύκολες υποθέσεις.

Το Eurogroup στην πραγματικότητα προχώρησε σε μια επιδερμική αναγνώριση της προσπάθειας της ελληνικής πλευράς, ζητώντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερα μέτρα από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε ωστόσο χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο περί διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup προς τα τέλη Μαΐου, υπό τη σαφή προϋπόθεση όμως ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις θα λάβει σάρκα και οστά.

Εάν δηλαδή έχουν αποφασιστεί τα μέτρα που θα φέρουν την πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Πάντως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, καθώς στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια της ρευστότητας.

Aπό τις δηλώσεις των Ευρωπαίων προκύπτει ότι υπάρχει σύγκλιση – αλλά όχι οριστική συμφωνία – σε μια σειρά ζητημάτων, όπως:

– το δημοσιονομικό σκέλος

– τις αποκρατικοποιήσεις

– τον ΦΠΑ

– την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

– την εισπραξιμότητα των φόρων

– τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, μπορεί να έχει σημειωθεί μια σύγκλιση θέσεων, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως δεν τίθεται κανένα θέμα απόλυτης ταύτισης απόψεων, καθώς οι δανειστές φαίνεται να πιέζουν διαρκώς να ανέβει ο πήχης για την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή, σε επίπεδα ακόμη και πάνω του 20%, με μοναδικές εξαιρέσεις τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στις δύο καυτές πατάτες του ασφαλιστικού και των εργασιακών είναι από όλες τις πλευρές επιβεβαιωμένο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα