Eurogroup: Συνέχιση της χαλάρωσης της λιτότητας αλλά και ανησυχία για την ανάκαμψη

Eurogroup: Συνέχιση της χαλάρωσης της λιτότητας αλλά και ανησυχία για την ανάκαμψη
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Ιρλανδός υπουργός οικονομικών κ. Πασκάλ Ντόναχιου AP

Νέα συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας αποφάσισε το Eurogroup μετά τη σημερινή συνεδρίασή του στη Λισαβόνα, ωστόσο η συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να απειλούν την πορεία του ΑΕΠ σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο με βάση όσα είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη συνέντευξη μετά τη λήξη της συνεδρίας η συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 για να καταλήξει σε πρόταση της Κομισιόν στα τέλη του έτους.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, τονίζει ότι:

«Η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου και καθώς τα κεφάλαια για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (RRF) τίθενται σε ροή. Το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης)  θα οδηγήσει επίσης σε μετασχηματιστικές αλλαγές στη δομή των οικονομιών μας, καθιστώντας τις πιο πράσινες και πιο ψηφιακές. Για να είναι βιώσιμη, η ανάκαμψη πρέπει επίσης να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να περιορίζει τους κινδύνους των μακροπρόθεσμων πληγών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημοσιονομικές ενισχύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις άνισες επιπτώσεις της πανδημίας και θα βοηθήσουν εκείνους που εκτίθενται περισσότερο στις επιπτώσεις της πανδημίας. Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε. Οι πολιτικές μας θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία και τις παραλλαγές της».

«Θα συνεχίσουμε επίσης να σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να επιδιώξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης ενός ψηφιακού ευρώ,» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο θα παραμείνει ευέλικτο για την αντιμετώπιση αναδυόμενων ή εξελισσόμενων θεμάτων, ιδίως σε σχέση με την πανδημία.

«Δεσμεύομαι επίσης να εμπλέξω κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστώ στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την Προεδρία του Συμβουλίου για την επίτευξη των κοινών μας πολιτικών προτεραιοτήτων,» ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πασκάλ Ντόναχιου.

Παράλληλα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, υποστήριξε ότι «καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού επιταχύνονται και καθώς επανεκκινούν οι οικονομικές δραστηριότητες, μπορούμε να περιμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2021 και για το 2022».

Η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε πως «δεδομένης της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας στην αγορά, οι πολιτικές υποστήριξης πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για τους επόμενους μήνες». Ακόμα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι παροδική και πως αναμένεται να υποχωρήσει από το 2022 και μετά. Η ίδια σημείωσε την ανάγκη αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη για τη διεύρυνση των υπό συζήτηση εργαλείων για την κοινή διαχείριση κινδύνων στο επίπεδο της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων με την ολοκλήρωση του backstop για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα