EWG: Καλό κλίμα με ‘αγκάθια’

EWG: Καλό κλίμα με ‘αγκάθια’

Σε θετικό κλίμα κινήθηκε το EWG, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ. Το καλό κλίμα επισκίασαν οι δικαστικές υποθέσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου, καθώς και των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

Στη διαπίστωση ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βαίνει βελτιούμενη, πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% είναι εφικτός και ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 1,8% κατέληξε το Euro Working Group που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες. Το θετικό κλίμα που επικράτησε στην ομάδα εργασίας του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην Εσθονία μετέφεραν στο Νews247 πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συμμετείχαν στη διαδικασία. Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της «υπόθεσης Γεωργίου», πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, όπως επίσης και εκείνη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που η υπόθεσή τους εκκρεμεί.

«Είναι κρίμα, τώρα που οι εκπρόσωποι των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα, να προκύπτουν τέτοια θέματα που χαλάνε το κλίμα γενικά για τη χώρα και να δημιουργούν εκνευρισμό μεταξύ των εταίρων. Και οφείλω να ομολογήσω ότι οι εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς δεν ήταν αρκετά πειστικές», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή στο news247, χωρίς ωστόσο να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Οι 19 πάντως, προηγουμένως είχαν ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και όλα έβαιναν καλώς…», συμπληρώνει με νόημα. 

Σε σχέση με την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ύψους 800 εκατ. η οποία εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι πηγές σημείωσσν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης. «Δεν χρειάζεται απόφαση-επισφράγιση από το Eurogroup», εξήγησε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του EWG, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Στην ουσία όμως, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε αναμένεται να έρθουν και οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Επίσης, στο EWG επιβεβαιώθηκε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Πλέον, την σκυτάλη των επαφών παίρνει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντηθούν με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Οι τρεις τους αναμένεται να «ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» και γενικότερα «να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα». Όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, η συνάντηση αποτελεί τη συνέχεια (follow-up) των συζητήσεων που είχαν στην Αθήνα, κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου στο τέλος Ιουλίου.

(πηγή φωτογραφίας: sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα