Εξετάζονται μέτρα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια

Εξετάζονται μέτρα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Για επιπλέον μέτρα στήριξης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Τι θα γίνει με ιδιοκτήτες ακινήτων και την εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα στήριξης πέραν της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητα τους σε πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σε δηλώσεις του την Τρίτη (7/4) στο OPEN o κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η δυνατότητα για πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους να πληρώσουν το 60% του ενοικίου ισχύει μόνο για τον Απρίλιο και μόνο για όσους μισθώνουν ακίνητο για πρώτη κατοικία.

Όπως είπε αν χρειαστεί το μέτρο του μηναίου ενοικίου να επεκταθεί τότε θα εξεταστούν μέτρα, πέραν της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, για τέσσερις μήνες και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τρεις μήνες.

Δεν άφησε όμως περιθώριο για να επεκταθεί το μέτρο του μειωμένου ενοικίου και για τα παιδιά – φοιτητές εργαζόμενων για τους οποίους ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν έχουμε κάνει τέτοια πρόβλεψη».

Παράλληλα επανέλαβε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει, εκτός από τα οριζόντια μέτρα, να προχωρήσει σε ειδική κλαδική αντιμετώπιση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι και έχουν ειδικό βάρος στο ΑΕΠ αλλά και δέχονται μεγάλο μέρος των συνεπειών της κρίσης.

Συγκεκριμένα αναφέρε τον τουρισμό, δίνοντας έμφαση στον εποχικό τουρισμό αλλά και την ακτοπλοϊα και τον τομέα της ενέργειας όπου έχουν ήδη αποφασιστεί κάποια πρώτα μέτρα στήριξης.

Επιδίωξη ένα κοινό ταμείο αλληλεγγύης

Σε ό,τι αφορά στο Eurogroup της Τρίτης (7/4) ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε λέγοντας ότι επιδίωξη αποτελεί η συμφωνία σε ένα κοινό ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτείται από ένα αξιόγραφο.

Τόνισε ωστόσο ότι ανάμεσα στις επιλογές που υπάρχουν ήδη είναι και η χρηματοδοτήσεις μέσω προληπτικών πιστωτικών γραμμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για ποσό έως 240 δισ. ευρώ, για τις οποίες όμως όπως είπε υπάρχει ακόμη σημαντική διαφωνίες στο να γίνονται με τους όρους του παρελθόντος.

Ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι υπάρχει και η επιλογή μέσα στο επόμενο δίμηνο να προχωρήσει και σε δανεισμό από τις αγορές όπως έκαναν από τώρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές. Τόνισε μάλιστα ότι ο σχεδιασμός πριν το ξέσπασμα της κρίσης ήταν η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές κάθε δύο μήνες.

Εκτός από την αναζήτηση της λύσης για την παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο Eurogroup θα συζητηθούν και οι άλλες δύο πρωτοβουλίες της ΕΕ: H πρωτοβουλία SURE για την διατήρηση της απασχόλησης που προβλέπει δάνεια 100 δισ. έναντι εγγυήσεων στα κράτη μέλη αλλά και η πρωτοβουλία για εγγυήσεις δανείων από την ΕΤΕπ τα οποία μέσω της μόχλευσης μπορούν να φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα