Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ανασταλείσες λόγω κορονοϊού οφειλές

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ανασταλείσες λόγω κορονοϊού οφειλές
Ο Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για συσσωρευμένες οφειλές φορολογικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων μετά το τέλος της κρίσης προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Με ευνοϊκές ρυθμίσεις θα κληθούν πολίτες και επιχειρήσεις να εξοφλήσουν σταδιακά τις υποχρεώσεις που θα έχουν συσσωρευτεί μετά το τέλος της κρίσης.

Αυτό τόνισε την Παρασκευή (03/04) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίου του Alpha σημειώνοντας ότι όπως συνέβη μέχρι τώρα η κυβέρνηση θα δείξει ευελιξία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Προς το παρόν είπε ότι δεν υπάρχει η ανάγκη για να χρησιμοποιήσουμε το “μαξιλάρι” των 15,6 δισ. ευρώ για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα δήλωσε σίγουρος ότι το “μαξιλάρι” θα μείνει ακέραιο ενώ το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να επαναλάβει τα μέτρα στήριξης για πολίτες (όπως το επίδομα ειδικού σκοπού των 800) και επιχειρήσεις και για τον μήνα Μάιο.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η πολιτική για μείωση των φόρων συνεχίζει να είναι ενεργή, ωστόσο οι δράσεις που είχαν ανακοινωθεί μετατίθενται μάλλον για το 2021.

Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει σαφής εκτίμηση για την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες αν η κρίση περάσει μέσα στο καλοκαίρι η οικονομία να ανακάμψει το δεύτερο μισό του χρόνου. Εκτίμησε πάντως ότι η οικονομία θα πέσει σε ύφεση της τάξης του 3% ή και του 4% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά το Eurogroup της Τρίτης εκτίμησε ότι ναι μεν δεν θα υπάρξει απόφαση για την έκδοση ευρωομολόγου ή κάτι ανάλογο αλλά όλοι θα συμφωνήσουν σε ένα καλό πακέτο χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές light χωρίς πολλές προϋποθέσεις και ελέγχους για τις χώρες που θα έχουν βαρύτερες συνέπειες .

Όπως είπε το πακέτο θα συμπληρώνεται από γενναίες χρηματοδοτήσεις με κοινοτικούς πόρους προς επιχειρήσεις με ενδιάμεσο φορέα την ΕΤΕπ ενώ θα συμπληρώνεται από την πρωτοβουλία της στήριξης της απασχόλησης με δάνεια συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ με εγγυήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης που μπορεί να καλύψει με χαμηλότοκη χρηματοδότηση και τις εθνικές πολιτικές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα