Ευρω-καταδίκη για τα αφορολόγητα καύσιμα στα σύνορα της Ελλάδας

Δεκάδες είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων στο νομό Τρικάλων στα οποία εξαντλήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων απο το μεσημέρι της Δευτέρας (26/07/2010). Στο άκουσμα της είδησης για την απεργία, οι τρικαλινοί οδηγοί, οι οποίοι είτε πρόκειται να αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είτε προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα για τις μετακινήσεις τους, έσπευσαν στα βενζινάδικα για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές. (EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Δεκάδες είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων στο νομό Τρικάλων στα οποία εξαντλήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων απο το μεσημέρι της Δευτέρας (26/07/2010). Στο άκουσμα της είδησης για την απεργία, οι τρικαλινοί οδηγοί, οι οποίοι είτε πρόκειται να αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είτε προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα για τις μετακινήσεις τους, έσπευσαν στα βενζινάδικα για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές. (EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Όπως επισημαίνει η οδηγία είναι απαραίτητη η επιβολή ΕΦΚ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι η διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων χωρίς επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) από πρατήρια στα σύνορα της Ελλάδας με τρίτες χώρες είναι αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η οδηγία 2008/118/ΕΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης προβλέπει ότι ο φόρος αυτός καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο και στο κράτος μέλος θέσης σε ανάλωση των προϊόντων.

Η απόφαση αφορά την εταιρεία «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών AE» (ΚΑΕ) που έχει την εκμετάλλευση πρατηρίων τα οποία λειτουργούν ως φορολογικές αποθήκες στους μεθοριακούς σταθμούς Κήπων Έβρου, Κακαβιάς και Ευζώνων, ήτοι σε περιοχές που συνορεύουν με τρίτες χώρες -συγκεκριμένα, με την Τουρκία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Στα πρατήρια αυτά, οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να προμηθευτούν αφορολόγητα καύσιμα για τον ανεφοδιασμό των ταξινομημένων σε τρίτες χώρες οχημάτων τους, προτού εγκαταλείψουν το έδαφος της ΕΕ διερχόμενοι τα χερσαία σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTISING

SHARE: