Στο χείλος του γκρεμού η ευρωζώνη

Στο χείλος του γκρεμού η ευρωζώνη
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αριστερά και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεξιά, στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, με κεντρικά θέματα τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε και την οικονομική διακυβέρνηση. Δεξιά η επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Κάθριν Άστον συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, 2ος δεξιά. (EUROKINISSI // Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.) Eurokinissi

Τεράστιο χάσμα στην ευρωζώνη, καθώς οι προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί προκαλούν διχασμό. Τα "αγκάθια" που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής

Την ώρα που η ευρωζώνη βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή, οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες σε μια Σύνοδο Κορυφής, για την οποία οι προσδοκίες είναι για άλλη μια φορά μικρές .

Ο διχασμός που επικρατεί ανάμεσα στις χώρες αναφορικά με την άμεση απάντηση στην κρίση του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των συνθηκών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, προκαλεί μεγάλες ανησυχίες.

Ωστόσο ο χρόνος πιέζει. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της προοπτικής για το σύνολο της ΕΕ και ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης οι ΗΠΑ ανησυχούν.

Την ίδια στιγμή στο παιχνίδι των υποβαθμίσεων έχουν μπει και κινεζικοί οίκοι, με τελευταίο χτύπημα αυτό του Dagong στη Γαλλία .

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την κρίση του χρέους.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται ότι θα είναι τεταμένη μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συναντώνται σήμερα από τις 19:30 (τοπική ώρα, 20:30 ώρα Ελλάδας) για ένα πολύ μακρύ δείπνο εργασίας, πριν συνεχίσουν την επομένη.

Ορισμένοι εξ αυτών θα έχουν ήδη συναντηθεί προηγουμένως στη Μασσαλία (νότια Γαλλία) όπου διεξάγεται εντός της ημέρας μια σύνοδος των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων (ΕΛΚ), στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Στις 17:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

“Καυτά” θέματα, μεγάλες διαφωνίες

Ανάμεσα στα ακανθώδη θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι: η αλλαγή της συνθήκης που θέλει πάση θυσία η Γερμανία , ώστε να επισημοποιήσει μια νέα πειθαρχία που θα περνάει κυρίως από “χρυσούς κανόνες” για όλες τις χώρες σχετικά με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σχεδόν αυτόματες χρηματοπιστωτικές κυρώσεις εναντίον των κρατών που παραμένουν χαλαρά και ένα αυξημένο δικαίωμα επέμβασης της ΕΕ στα σχέδια εθνικών προϋπολογισμών.

Η μεταρρύθμιση θα γίνει και με τις 27 χώρες της ΕΕ και με ποιες ρυθμίσεις, ή μήπως μόνο με τις 17 χώρες της ευρωζώνης; Στα σημεία αυτά, μια προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν επέτρεψε καμιά πρόοδο.

Η Βρετανία μοιάζει εξάλλου θα θέλει ανταλλάγματα που είναι δύσκολο να δεχθούν οι εταίροι της για να δεχθεί μια αλλαγή της συνθήκης. Το Παρίσι και το Βερολίνο φαίνονται ως εκ τούτου έτοιμα για μια συμφωνία στους κόλπους μόνο της ευρωζώνης, με κίνδυνο να διευρυνθεί το χάσμα στην Ευρώπη.

Ο στόχος είναι να δοθούν εγγυήσεις στη Γερμανία και στην ΕΚΤ ώστε αυτή η τελευταία, που διεξάγει επίσης σήμερα την ετήσια σύνοδό της και μπορεί να μειώσει τα επιτόκιά της, να δεχθεί να κάνει περισσότερα για την επίλυση της κρίσης του χρέους.

Ο πρόεδρός της άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να το κάνει σε περίπτωση που υιοθετηθεί πράγματι από την ευρωζώνη “ένα δημοσιονομικό σύμφωνο”.

Στις Βρυξέλλες ο Παπαδήμος

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος στις 17.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Επίσης, την ελπίδα ότι κατά τη Σύνοδο θα ληφθούν “σημαντικές αποφάσεις”, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο 13ο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα, το οποίο διοργανώθηκε χθες στο Μανχάταν.

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε “καλό δρόμο” και θα είναι “πολύ κρίσιμη περίοδος” οι επόμενοι τρεις μήνες, στην όλη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη “βαθιά και πολύπλευρη” κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα