Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την αναζήτηση επενδυτή

Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την αναζήτηση επενδυτή
Ακίνητα στην Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Οι όροι και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον υποψήφιο επενδυτή. Στη "μάχη" και οι τρεις Servicers που πρωταγωνιστούν στην ελληνική αγορά (doValue, Intrum, Cepal) καθώς και η Qquant Master Services.

Σειρά κριτηρίων αλλά και ισχυρή κεφαλαιακή δύναμη πυρός της τάξης των 2 δις. Ευρώ, θα πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος επενδυτής που θα αναλάβει να λειτουργήσει τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, η δημιουργία ενός Φορέα στον οποίο θα μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν την έξωση, προβλέπεται στο νόμο για την ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας (πτωχευτικό νόμο). Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίζουν να διαμένουν στο σπίτι που είναι η πρώτη τους κατοικία, αφού όμως προηγουμένως χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους.

Όπως προβλέπεται στο νόμο τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητο μετά από 12 χρόνια και εφόσον στο μεσοδιάστημα είναι συνεπείς στην καταβολή του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνουν στον Φορέα. Η αγορά του ακινήτου από το Φορέα θα γίνεται βάσει της εμπορικής τους αξίας, ενώ το ενοίκιο που θα πρέπει να πληρώνει ο ευάλωτος δανειολήπτης θα προκύπτει επίσης βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διαιρεμένης για 12 χρόνια και με επιβάρυνση το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου.

Οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παρών στον σχετικό διαγωνισμό θα δώσουν όλες οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, είτε μεμονωμένα είτε σε συμπράξεις για την δημιουργία μεγαλύτερων και οικονομικά ισχυρότερων σχημάτων. Μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των επιλέξιμων υποψηφίων θα ακολουθήσει διεξαγωγή ανταγωνιστικού διαλόγου και η υποβολή προσφορών.

Συγκεκριμένα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν και οι τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων που πρωταγωνιστούν από πλευρά μεγέθους στην ελληνική αγορά (doValue, Intrum, Cepal) καθώς και η Qquant Master Services. Λόγω, όμως, των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν καθώς θα αγοραστούν χιλιάδες κατοικίες, προβλέπεται να συμπράξει η καθεμία με funds.

Στελέχη πάντως της αγοράς αναφέρουν ότι για να προχωρήσει το εγχείρημα και να εκδηλωθεί ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές καθώς όπως είναι δομημένος μέχρι στιγμής ο Φορέας, δεν θα βρει ανταπόκριση από ιδιώτες επενδυτές.

Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα που θέτουν είναι η παροχή εγγυήσεων από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια – ακίνητα που θα πάρει ο ιδιώτης που θα στήσει και θα τρέξει τον Φορέα. Οι υπολογισμοί που κάνουν οι δυνητικοί επενδυτές δείχνουν ότι αν μπουν στο εγχείρημα χωρίς να έχουν κρατικές εγγυήσεις, δεν θα έχουν αποδόσεις στην επένδυσή τους.

Οι προϋποθέσεις

Όπως προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να διαθέτουν και εμπειρία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας καθώς και:

  • Σε περίπτωση που ο υποψήφιος αποτελεί φυσικό πρόσωπο πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει άμεση προσωπική κυριότητα και κατοχή διαθέσιμων, ρευστοποιήσιμων και ελευθέρων βαρών χρηματοοικονομικών, με συνολική αγοραία αξία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
  • Εάν αποτελεί νομικό πρόσωπο θα πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων χρήσεων, να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.
  • Εάν πρόκειται για υποψήφιο, ο οποίος είναι εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών ή επενδυτικό κεφάλαιο (fund), θα πρέπει αποδεδειγμένα τα διαθέσιμα, δεσμευμένα και μη επενδεδυμένα κεφάλαιά του να υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ ή τα ενεργά επενδεδυμένα κεφάλαια να υπερβαίνουν τα πέντε δισ. ευρώ.

Η διαδικασία ανάθεσης

Σύμφωνα πάντα με την ίδια προκήρυξη η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις:

i. Την A’ Φάση (προεπιλογή) στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει μέχρι τις 19 Ιουλίου του τρέχοντος έτους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλλουν τον Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και

ii. την Β’ Φάση, που εξελίσσεται σε δύο στάδια, δηλαδή τον διάλογο και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, με στόχο την σύναψη της Σύμβασης Παραχώρησης.

Σκοπός της Α’ Φάσης είναι η προεπιλογή εκείνων των υποψηφίων που πληρούν τα Κριτήρια Προεπιλογής, δηλαδή τα Κριτήρια Προσωπικής Κατάστασης, Καταλληλότητας Άσκησης Επαγγελματικής Δραστηριότητας, Χρηματοοικονομικής και Οικονομικής Επάρκειας και τα Κριτήρια Τεχνικής και Επαγγελματικής Ικανότητας, για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό και την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης. Στη συνέχεια η αναθέτουσα αρχή θα διεξάγει διάλογο με καθέναν από τους προεπιλεγέντες σχετικά με τις βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παραμέτρους του Συμβατικού Αντικειμένου, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να συζητηθούν όλες οι πτυχές της Σύμβασης Παραχώρησης.

Τα κριτήρια ανάθεσης της Σύμβασης Παραχώρησης και η σειρά σπουδαιότητάς τους θα οριστικοποιηθούν κατά τη Β ́ Φάση του Διαγωνισμού και θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα:

  • Το ύψος ανάληψης κινδύνου από πλευράς του Δημοσίου
  • Τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος επαναγοράς της κύριας κατοικίας κατά τη λήξη της μίσθωσης.
  • Το ζητούμενο ύψος του μισθώματος επιπλέον της απόδοσης.
  • Τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου
  • Την ειδική τεχνογνωσία και την εμπειρία του υποψήφιου παραχωρησιούχου.

Με βάση την προκήρυξη δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό και υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή Ενώσεις Προσώπων.

Εμπειρία στα ακίνητα

Ο υποψήφιος, όπως προβλέπει η προκήρυξη, «οφείλει να αποδείξει εμπειρία σε επενδύσεις στον τομέα ακίνητης περιουσίας». Ως επενδύσεις στον τομέα ακίνητης περιουσίας θεωρούνται εναλλακτικά:

i. οποιαδήποτε άμεση επένδυση σε οποιουδήποτε τύπου ακίνητο, είτε ιδιοχρησιμοποιούμενο, είτε επενδυτικό,

ii. χρηματοδοτήσεις προς τρίτους με εξασφάλιση οποιουδήποτε τύπου ένα ή περισσότερα ακίνητα (συμπεριλαμβανομένων και χρηματοδοτικών μισθώσεων),

iii. επενδύσεις σε δανειακά χαρτοφυλάκια με εγγύηση οποιουδήποτε τύπου ένα ή περισσότερα ακίνητα, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κατά τα τελευταία 10 έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής και ανέρχονται αθροιστικά σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα