Φοροελαφρύνσεις: Μια δύσκολη εξίσωση εν μέσω πανδημίας και πυρκαγιών

Φοροελαφρύνσεις: Μια δύσκολη εξίσωση εν μέσω πανδημίας και πυρκαγιών
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας ΓΙΑΝΝΗΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Σε αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου είναι το οικονομικό επιτελείο ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση δεσμεύσεων για συνέχιση και το 2020 κάποιων μέτρων μειώσεων φόρων αλλά και η υλοποίηση και κάποιων εμβληματικών φοροελαφρύνσεων.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια έχει βάλει στο μικροσκόπιό του το οικονομικό επιτελείο, καθώς καλείται αφενός να αντιμετωπίσει αφενός την πρόκληση της πανδημίας και της επούλωσης των πληγών των πυρκαγιών κι αφετέρου να προχωρήσει στην υλοποίηση εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις εν μέσω ενός θηριώδους φέτος ελλείμματος που ήδη στο επτάμηνο υπερβαίνει τα 9,07 δισεκ. ευρώ και μια υστέρησης 2,2% στα έσοδα (29,447 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 666 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου).

Κι όλα αυτά σε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες, καθώς εν όψει εκκίνησης της νέας πολιτικής περιόδου, η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τη διαχείριση των πυρκαγιών και της νέας φάσης της πανδημίας.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο, λοιπόν, τρέχει τις σχετικές ασκήσεις ώστε να δει τι θα προχωρήσει εν όψει και των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από μέτρα όπως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 24 στο 22%, η διατήρηση της απαλλαγής των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα από την εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022 και η διατήρηση της έκπτωσης κατά 3 μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε σειρά δηλώσεών του στο πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει το στίγμα για το 2022, οπότε και ως φαίνεται θα ισχύει και πάλι ο κανόνας της εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παράταση μέτρων

Κυρίως γίνεται λόγος για μέτρα που θα αφορούν στη μονιμοποίηση έως και το 2022 των μέτρων στήριξης που ισχύουν σήμερα. Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών , προτεραιότητα είναι η μονιμοποίηση – ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο – της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και τουριστικό πακέτο. «Ο βασικός μας στόχος είναι κατά κύριο λόγο ο δημοσιονομικός χώρος να απευθύνεται σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ένα κομμάτι προς τη στοχευμένη αύξηση δαπανών εκεί που υπάρχει σημαντικό κοινωνικό πρόσημο» είχε τονίσει στις 9 Ιουλίου στο ΣΚΑΙ ο κ, Σταϊκούρας.

Επίσης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει, θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (και του συμπληρωματικού φόρου), αλλά και για τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί προ της πανδημίας.

Τι προκρίνεται;

Όπως φαίνεται πάντως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μέτρων μέσω των οποίων υπάρχει και ένα σαφές «κλείσιμο ματιού» προς την επιχειρηματική κοινότητα, θα «περάσουν» τη δημοσιονομική ζυγαριά. Επίσης και η διατήρηση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να περνά τις «εξετάσεις». Κι αυτό, άλλωστε, είναι μέτρο που έχει πολιτικό πρόσημο και βέβαια σε μια περίοδο δύσκολη, δίνει μια ανάσα σε μισθωτούς με μεσαία και πλέον εισοδήματα, που πολλοί από αυτούς είδαν μειώσεις λόγω μέτρων covid τα τελευταία δύο χρόνια (αναστολές κτλ). Αν μάλιστα δεν προκριθεί θα οδηγήσει σε μειώσεις το 2022 στους μισθούς που παίρνουν στην τσέπη πολλοί μισθωτοί κάτι ιδιαίτερα οικονομικά και πολιτικά επώδυνο.

Πάντως η γενίκευση του μέτρου παγώματος της εισφοράς και της περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο είναι το δύσκολο κομμάτι της όλης άσκησης. Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αναφέρει το οικονομικό επιτελείο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2022 θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για να μηδενιστούν φορο-επιβαρύνσεις που προκαλούν οι νέες τιμές ζώνης στους ιδιοκτήτες με ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Επίσης όπως έχει επισημανθεί εάν υπάρξει χώρος, θα γίνει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του συμπληρωματικού φόρου όπως έχει ζητήσει η έκθεση Πισσαρίδη (που όμως είναι φόρος που αφορά τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες). Να σημειωθεί ο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει μειώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025

Η δυσκολία λόγω πανδημίας

Πάντως το στίγμα των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο MEGA χτες. «Το κύριο βάρος που μας φέρνει η κλιματική κρίση, κομμάτι της οποίας ήταν πιστεύω και οι φετινές πυρκαγιές, θα χρειαστεί σοβαρές επενδύσεις στην πρόληψη. Κάποιες έχουν πλήρως προβλεφθεί, όπως για παράδειγμα ή Πολιτική Προστασία. Σε άλλες θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη κονδυλίων απο το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνεπώς θεωρώ ότι μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες» ανέφερε ο υπουργός που στάθηκε παράλληλα σε σχέση με τα έσοδα και το ρυθμό ανάπτυξης στην πορεία του τουρισμού, της βιομηχανικής παραγωγής κτλ.

Όπως, όμως, επεσήμανε ο ίδιος, η πανδημία έχει κοστίσει στη χώρα μας 40 δισεκατομμύρια ευρώ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτός δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει χρήματα για επενδύσεις και αναδιάρθρωση καλλιεργιών, όχι για τις αποζημιώσεις. Έχουμε τους πόρους να διαχειριστουμε αυτά που έρχονται τα επόμενα χρόνια και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με σωφροσύνη» σημείωσε ενώ εστίασε και στο θέμα του χρέους.

«Το χρέος είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Το κλειδί είναι το ΑΕΠ. Εάν το ΑΕΠ πάει καλύτερα τη φετινή χρονιά, αυτό το χρέος, ο παρονομαστής του, βελτιώνεται σημαντικά. Δηλαδή, το χρέος είναι πιο διαχειρίσιμο» τόνισε χαρακτηρτιστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για την πανδημία, αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown. «Η εικόνα είναι σαφώς αρνητική, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μία παγκόσμια πανδημία και δεν ξέρουμε τι έκπληξη θα μας βρει».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα