120 εξειδικευμένοι “φοροκυνηγοί” θα κάνουν φύλλο και φτερό offshore και μεγάλες επιχειρήσεις

120 εξειδικευμένοι “φοροκυνηγοί” θα κάνουν φύλλο και φτερό offshore και μεγάλες επιχειρήσεις

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της ειδικής ομάδας ελεγκτών, που θα αναλάβουν το "ξεσκόνισμα" των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Τι αναμένει να βάλει στα κρατικά ταμεία η κυβέρνηση

Ειδική ομάδα 120 ελεγκτών αποκτούν οι offshore και οι φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου με τη δημιουργία του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αυτούς τους δύο ελεγκτικούς στόχους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων”, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ριζική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών για τις offshore, τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και τις μεγάλες επιχειρήσεις, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους νέους μηχανισμούς ελέγχου εκτός από βεβαιώσεις φόρων να προχωρούν σε κατασχέσεις και εισπράξεις.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι εισπράξεις έπειτα από ελέγχους, οι οποίες μέχρι σήμερα απαιτούσαν τη σύνταξη ειδικής έκθεσης και την ενεργοποίηση της αρμόδιας ΔΟΥ, για να φτάσουν οι βεβαιωμένοι φόροι στο ταμείο.

Με φόντο αυτές τις δραματικές – κατά την τρόικα – επιδόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Δημιουργείται ειδική υπηρεσία με τίτλο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο μεγαλοφορολογουμένων με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή αγορές αγαθών αξίας μεγαλύτερης των 450.000 ευρώ ή αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Στην αρμοδιότητά του περνά και ο έλεγχος των offshore επιχειρήσεων, τις οποίες μέχρι σήμερα θεωρητικά ήλεγχαν οι εφορίες, αλλά είτε λόγω έλλειψης προσωπικού (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κρανιδίου με τις 184 offshore και τη ΔΟΥ Ναυπλίου με τους μόλις δύο υπαλλήλους) είτε λόγω κακής οργάνωσης έμεναν στο απυρόβλητο.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα στελεχωθεί με τους 120 ελεγκτές που ασχολούνταν μέχρι σήμερα με τους μεγαλοφορολογούμενους και υπηρετούσαν στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή του Κέντρου είναι τέτοια που του δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να βεβαιώνει οφειλές και να στέλνει στη συνέχεια το φάκελο στις ΔΟΥ για τις εισπράξεις, αλλά και να ολοκληρώνει τον έλεγχο με κατασχέσεις και εισπράξεις φόρων και προστίμων.

  • Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων μετονομάζεται σε Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και θα έχει επίσης τις αρμοδιότητες βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της επικράτειας, μετά τους ελέγχους. Στις αρμοδιότητές της υπάγονται επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που προήλθαν από συγχώνευση.
  • Τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης ανασυγκροτούνται και περιέρχονται σε αυτά, εκτός από τον έλεγχο, και οι αρμοδιότητες αναγκαστικής είσπραξης των βεβαιωμένων από αυτά οφειλών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα