Ακίνητα: Φόροι 5,4 δισ. ευρώ θα κλείσουν τη “μαύρη τρύπα”

Ακίνητα: Φόροι 5,4 δισ. ευρώ θα κλείσουν τη “μαύρη τρύπα”
Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Φόροι πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ στα ακίνητα. Ξεκινά η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012

Σημαντικό μέρος της “μαύρης τρύπας” του προϋπολογισμού αναμένεται να κλείσει και φέτος από τα ακίνητα, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να συνεισφέρουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους το εντυπωσιακό ποσό των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στον δημόσιο κορβανά.

Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζεται το περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ που κατέβαλαν για το χαράτσι του 2012 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και ο ΦΠΑ του 2010 που ανέρχεται στο ποσό των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ και τον οποίο πληρώνουν ακόμη οι 170.000 ιδιοκτήτες των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Από την προσεχή Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πρόκειται να αρχίσει να ταχυδρομεί και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία περίπου 650.000 ιδιοκτήτες, των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει, σε ατομική βάση, τις 200.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες υπολογίζεται ότι θα κληθούν να πληρώσουν για κάθε έτος 600 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή συνολικά τη διετία 2011-2012 το ποσό εκτοξεύεται στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Ο πονοκέφαλος βέβαια για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες δεν σταματά εδώ, αφού το φθινόπωρο η ΓΓΠΣ σχεδιάζει να τους στείλει και τα ραβασάκια με το ΦΑΠ του 2013, καλώντας τους να πληρώσουν επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γολγοθάς όμως των ιδιοκτητών έχει και συνέχεια, αφού έως το τέλος του τρέχοντος μηνός η ΔΕΗ αναμένεται να αποστείλει τους πρώτους λογαριασμούς που θα συμπεριλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013, που είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012.

Από το χαράτσι του 2013 το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς, παρά τη μείωση, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα καταβληθεί βάσει νόμου και στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί.

Το δράμα των ιδιοκτητών φυσικά θα συνεχιστεί και το 2014 με το νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατομμύρια ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατομμύρια ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι παράγοντες του υπουργείου αμφιβάλλουν κατά πόσο θα καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν τα ανωτέρω ποσά, όχι μόνο γιατί η κτηματαγορά έχει παγώσει και είναι βυθισμένη στην ύφεση και στην ανεργία, αλλά γιατί πρόσφατες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πιστοποιούν ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες αδυνατεί να πληρώσει την εφορία, λόγω φυσικά των αλλεπάλληλων αυξήσεων φόρων και μειώσεων μισθών και συντάξεων.

Όπως επισημαίνουν διάφορες μελέτες, ανασταλτικό παράγοντα στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της δραστηριότητας της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί το φορολογικό πλαίσιο. Το κόστος μεταβίβασης είναι από τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμάται ότι στην αναθέρμανση και την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα συμβάλει η καθιέρωση ενός φορολογικού πλαισίου το οποίο θα περιορίζει  το κόστος κατά τη μεταβίβαση, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τη φορολογική βάση  ανάλογα και με τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών, θα απλουστεύει το υφιστάμενο σύστημα, ενοποιώντας τους πολλούς επιμέρους φόρους σε ένα ενιαίο και προοδευτικό φόρο επί των ακινήτων και θα είναι σταθερό για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα