Αντικειμενικές αξίες: Μειώσεις σε ακριβές περιοχές, αυξήσεις στις φθηνότερες

Αντικειμενικές αξίες: Μειώσεις σε ακριβές περιοχές, αυξήσεις στις φθηνότερες
ΑΚΙΝΗΤΑ(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Ποιοι φόροι θα επηρεαστούν. Συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή

Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα προσεγγίζει επαρκέστερα τις πραγματικές αξίες των ακινήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ήδη συστήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με στόχο οι νέες αντικειμενικές αξίες να έχουν διαμορφωθεί μέχρι τις 8 Ιουλίου.

Για την απεικόνιση των τιμών, θα ληφθούν υπόψη στοιχεία πραγματικών αγοραπωλησιών, όπως καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, τυπογραφεία και συμβολαιογραφεία. Επίσης θα δημιουργηθεί Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων.

Από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις αλλά και σημαντικές μειώσεις, στο βαθμό που επιδιωχθεί εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων, καθώς μετά την κάθετη πτώση της αγοράς ακινήτων υπάρχουν διαφορές που υπερβαίνουν σε ποσοστό ακόμα και το 100%.

Επίσης, είναι πιθανό να παρατηρηθεί μείωση σε ακριβές περιοχές και αύξηση στις φθηνότερες.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές σε φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, ο φόρος μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας, ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η κατάρτιση συμβολαίων και ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα