Αυτόματα στις δηλώσεις οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα

Αυτόματα στις δηλώσεις οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα

Με αυτοματοποιημένο τρόπο θα πιστώνονται οι αποδείξεις για το αφορολόγητο που συλλέγονται με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου

Αν και το αλαλούμ με τις αποδείξεις παραμένει μετά και με τις νέες σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, ίσως και σήμερα, αναμένονται νέες διευκρινιστικές δηλώσεις του Υπουργού που θα κάνουν γνωστό ότι οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες με πλαστικό χρήμα δεν θα χρειάζεται να συλλέγονται και να διατηρούνται από τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, οι φορολογούμενοι που κάνουν αγορές ή γενικότερα συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών μέσων ή με πλαστικό χρήμα – όπως χαρακτηρίζονται οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες – δεν θα χρειάζεται να γεμίσουν κουτιά ή φακέλους με χαρτάκια αλλά αυτόματα οι τράπεζες θα αποστέλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όλα τα στοιχεία από τις συναλλαγές που θα χτίζουν το αφορολόγητο όριο.

Έτσι θα γίνει ένα ακόμη βήμα για το τέλος του «χαρτο-βασιλείου» που χρειάζεται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την υποχρέωση των φορολογούμενων να κρατούν τα χαρτάκια των αποδείξεων.

Δικαιολογημένη είναι πάντως η σύγχυση μετά τις διφορούμενες και αλλεπάλληλες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού αφού έχουν προκαλέσει κομφούζιο στους φορολογούμενους.

Η σύγχυση με τις αποδείξεις πέντε ετών

Την Πέμπτη,  ο κ. Αλεξιάδης είπε από το βήμα της βουλής ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν αποδείξεις για τα τελευταία πέντε έτη. Αυτό όμως δεν είναι κάτι νέο αλλά ο ισχύων νόμος. Προκάλεσε όμως σύγχυση και πανικό αφού δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που δεν γνωρίζουν την υποχρέωση αυτή.

Με το νέο φορολογικό θα υπάρξει διάταξη που θα καταργεί την υποχρέωση αυτή και μαζί με άλλες διατάξεις θα καθοριστεί το νέο πλαίσιο των υποχρεώσεων των φορολογούμενων.

Ακαθόριστο ακόμη το ύψος του αφορολόγητου

Σε αφορά τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα ποσά που θα πρέπει να δαπανηθούν με το τον τρόπο αυτό ώστε να επιτευχθεί το αφορολόγητο ενώ υπάρχουν πληροφορίες να υπάρξει και επιπλέον κίνητρο για τους φορολογούμενους που θα έχουν αποδείξεις με πλαστικό χρήμα άνω του ορίου.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η κλήρωση δώρων για όσους όμως υπερβούν το αφορολόγητο όριο που θα καθοριστεί.

Μένουν τώρα να διευκρινιστούν τα παραπάνω από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ  και να νομοθετηθούν με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο που πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην βουλή.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων στο taxisnet

Οι νέες αλλαγές στις 100 δόσεις για χρέη στην εφορία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα