Ακριβό μου χάμπουργκερ

Ακριβό μου χάμπουργκερ

Στην αύξηση της τιμής των φαγητών των φαστ φουντ που έχουν χαμηλή θρεπτική αξία και παχαίνουν εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει την παχυσαρκία και να αυξήσει τα Δημόσια έσοδα υιοθετεί κανονισμό που υποχρεώνει διαφορετική τιμολόγηση των θρεπτικών από τα παχυντικά προϊόντα

Σε νέες μεθόδους τόνωσης της εθνικής οικονομίας καταφεύγει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς με σημαία την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σχεδιάζει την επιβολή αύξησης του ΦΠΑ σε προϊόντα junkfood και αλκοολούχα, αρχής γενομένης από τις μπίρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υφυπουργός Υγείας, Τροφίμων και Άθλησης Χρήστος Αηδόνης ετοιμάζει νομοσχέδιο, ευθυγραμμισμένο με κοινοτικές οδηγίες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην Ελλάδα, ενώ για το εν λόγω μέτρο έχει ήδη ενημερωθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στόχος του υπουργείου, παράλληλα με την αύξηση εσόδων, είναι η μείωση των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανούνται ετησίως για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρόχειρων φαγητών, οπότε και στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση του ΦΠΑ (με τον ανώτατο συντελεστή) της τιμής όλων των ανθυγιεινών σνακς, προκειμένου η τιμή τους να καταστεί αποτρεπτική, ιδίως για τους έφηβους.

Στην κατεύθυνση πάταξης της παχυσαρκίας, ο κ. Αηδόνης επισημαίνει ότι πλέον σε όλα τα τρόφιμα θα αναγράφεται η θρεπτική αξία τους και θα υπάρχει στη συσκευασία τους ειδική ετικέτα, στην οποία θα αναγράφονται οι θερμίδες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη κτλ. και ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούνται παχύσαρκοι και 400.000 υπέρβαροι. Στην Ελλάδα τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν, στην ΠΟΥ, είναι για τις ηλικίες 25- 34 ετών. Το 59,2% αυτών είναι παχύσαρκοι και το 13,7% υπέρβαροι.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ωστόσο μείωση του ΦΠΑ στο κατώτατο επίπεδο όλων των τροφών που θα χαρακτηρίζονται υγιεινές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σαλάτες, οι ελιές, το λάδι, τα όσπρια, το ρύζι κτλ. Με τη νέα ρύθμιση θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση των τιμών των προϊόντων στα διάφορα «ταχυφαγεία». Για παράδειγμα, η τιμή ενός χάμπουργκερ αναμένεται να είναι διπλάσια απ΄ ό,τι είναι σήμερα, ενώ αντιθέτως η σαλάτα θα προσφέρεται με μειωμένη τιμή.

Ο υφυπουργός ευθυγραμμίζεται πλήρως επίσης με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που θεωρεί ότι τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στην παχυσαρκία και για τον λόγο αυτόν εισηγείται την αύξηση της τιμής τους, καθώς και αυστηρές ποινές για την πώληση ή διάθεση οινοπνευματούχων ποτών σε ανηλίκους.

SHARE: