Έρχεται το ηλεκτρονικό “πόθεν έσχες”

Έρχεται το ηλεκτρονικό “πόθεν έσχες”

Νέο "όπλο" κατά της φοροδιαφυγής. Στόχος του υπουργείου ο εντοπισμός μαύρου χρήματος. Υπέρογκοι φόροι και πρόστιμα σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εισοδήματά τους.

Καταθέσεις σε τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητα, ΙΧ, πισίνες και γενικά κάθε στοιχείο ακίνητης και κινητής περιουσίας θα μπει στο ηλεκτρονικό “μάτι” της Εφορίας, σύμφωνα με διάταξη του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” το νέο ηλεκτρονικό “πόθεν έσχες” θα υποβάλλεται σε ειδικό έντυπο, μαζί με το Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και περιλαμβάνεται στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το σχέδιο νόμου του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2012, την ερχόμενη εβδομάδα.

Με το νέο σύστημα ελέγχου οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων, ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το “πόθεν έσχες” της Εφορίας, όπως είναι οι κατοικίες, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρείες.

Πώς θα εφαρμοστεί

* Σε ειδικό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο, θα πρέπει να καταγράφονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων καθώς και έξοδα διαβίωσης

* Αμέσως θα διενεργείται αυτόματα διασταύρωση στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στην περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, ακόμη και επί σειρά πολλών ετών, καθώς επίσης και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, τότε θα στέλνεται σήμα στην αρμόδια Εφορία για να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο.

Οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται, από την Εφορία για διευκρινίσεις για την προέλευση των χρημάτων που αφορούν:

– καταθέσεις σε τράπεζες.

– τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).

– συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).

– απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.

– ανέγερση οικοδομών.

– απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

– απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

– αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

– αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.

– δωρεές – γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

– ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής.

– λοιπές δαπάνες διαβίωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα