“Fast track” η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων – Δύο μήνες προθεσμία για τους οφειλέτες

“Fast track” η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων – Δύο μήνες προθεσμία για τους οφειλέτες

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος φτάνει στη βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις

Μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να αιτηθούν την υπαγωγή τους οι οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr. Η ρύθμιση fast track θα ξεκινήσει απο την 1η Μαρτίου 2015 και θα ολοκληρωθεί την 30η Απριλίου 2015.

Σε λίγη ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσιάζει την νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία και την εφορία όπου θα κάνουν γνωστό ότι η διάρκεια ένταξης θα είναι δύο μήνες. Στα ασφαλιστικά Ταμεία στόχος είναι να υπάρξουν άμεσα έσοδα ύψους 1,2 δισ ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη , ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης παρουσιάζουν σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει πως στις 100 δόσεις θα υπάγονται και ληξιπρόθεσμα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και πλήθος άλλων διατάξεων με τις οποίες θα «παγώνει» η λήψη αναγκαστικών μέτρων για χιλιάδες οφειλέτες, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Η κυβέρνηση προσδοκά στη μαζική ένταξη των οφειλετών καθώς θα μπορούν εξοφλήσουν σε 100 δόσεις όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και έτσι θα έρθει «ζεστό χρήμα».

Σύμφωνα με τελευταίες  πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει:

« Κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων: Τα πρόστιμα θα σβήνονται έως και κατά 50%, οι προσαυξήσεις έως και 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων αλλά με ισχυρότερη κλιμάκωση σε σχέση με τα ισχύοντα. Για μικρο-οφειλέτες στα όρια της φτώχειας, σβήνει και κεφάλαιο.

Μηνιαία δόση: Το ελάχιστο όριο των 50 ευρώ, μειώνεται στο μισό.

Τόκοι: Από το 4,56% σήμερα σε ετήσια βάση, μειώνονται κοντά στο 3%.

Αριθμός δόσεων: Οι εκατό δόσεις θα ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

Πλαφόν: Στη ρύθμιση μπορεί να ενταχθεί κάθε οφειλέτης ανεξαρτήτως ύψους χρέους. Το πλαφόν οφειλής 1 εκατ. ευρώ καταργείται.

Οφειλές: Εντάσσονται χρέη προς την εφορία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 (αντί για 30 Σεπτεμβρίου).

Κατασχέσεις: Καθιερώνονται ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν ήδη υποστεί κατάσχεση και εντάσσονται στη ρύθμιση.

Παράταση: Το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση επεκτείνεται κατά 1-2 μήνες σε σχέση με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου που ισχύει σήμερα.

Ποινικές διώξεις: Παύουν με το νόμο για μικρο-οφειλέτες. Το όριο των 5.000 ευρώ συνολικής οφειλής το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του αυτοφώρου θα αυξηθεί δραστικά.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr

Ποιοι έχουν ασφάλιση με 50 ένσημα για το 2015

Τα τρία κριτήρια για προστασία της πρώτης κατοικίας

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα