Φορο-θυσίες στο βωμό της διαπραγμάτευσης

Φορο-θυσίες στο βωμό της διαπραγμάτευσης

Σε πλήρη εξέλιξη το "γράψε-σβήσε" έως ότου επιστρέψουν οι δανειστές. Πού εξετάζεται η επιβολή νέων φόρων. ΕΝΦΙΑ και καύσιμα στην πρώτη γραμμή των επιλογών

Μεγάλες ανατροπές φέρνει η φορολογική ατζέντα που εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 1,8 με 2 δισ. ευρώ που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές.

Η Αθήνα δεν έχει στη διάθεσή της παρά μερικά 24ωρα, προκειμένου να βρει τα μέτρα εκείνα που θα καλύψουν τη δημοσιονομική τρύπα του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), με στόχο να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Κι ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα για τη συνέχιση – και δη ολοκλήρωση – της αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψει από το φορολογικό μέτωπο, όσα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα – της διαπραγμάτευσης – μπορεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζονται φόροι από τις τραπεζικές συναλλαγές και τα καύσιμα μέχρι τα ακίνητα, τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Τα “μολύβια” του οικονομικού επιτελείου έχουν πάρει φωτιά, η φορολογική λίστα αλλάζει διαρκώς, ενώ οι επιτελείς της πλατείας Συντάγματος μετρούν αντίστροφα τις μέρες – ως τις 2 Απριλίου – για την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα.

Πλην των ανατροπών που φέρνουν η νέα κλίμακα για το εισόδημα και εκείνη που καταρτίζεται για την εισφορά αλληλεγγύης, πρόσθετα βάρη αναμένεται να προκύψουν για τα ελληνικά νοικοκυριά και από την επιβολή έμμεσων φόρων. Αυτά θα προκύψουν εάν περάσουν οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι και αφορούν σε αυξήσεις φόρων στα καύσιμα, τα ακίνητα, τα κινητά τηλέφωνα και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη ή εναλλακτικά εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με εκείνον που επιβάλλεται στη βενζίνη, μέτρο το οποίο αν επιβληθεί θα οδηγήσει από μόνο του σε ένα νέο, μεγάλο κύμα ανατιμήσεων.

Οι ανατροπές στη φορολόγηση των ακινήτων δεν μπορούν να αποκλειστούν, ενώ στο τραπέζι έχει πράγματι πέσει πρόταση για αύξηση του ειδικού τέλους ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. 

Παρά τη σθεναρή αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων την πρότασή της για επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές.

Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το “γράψε – σβήσε” για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην τελική φορολογική ατζέντα που θα λάβουν οι δανειστές την ερχόμενη εβδομάδα, η ελληνική πλευρά βάζει στο στόχαστρο και τα ακίνητα, αφού εξετάζονται αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και αύξηση των συντελεστών στον συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου η δημοσιονομική απόδοσή του να ξεπεράσει τα 2,65 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα