Φορολογικές δηλώσεις και από το κινητό

Φορολογικές δηλώσεις και από το κινητό

Με αρκετές καινοτομίες άνοιξε το TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στο τέλος Ιουλίου η πρώτη από τις τρεις δίμηνες δόσεις

Μέσω της νέας ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων ( www.aade.gr) θα γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2017 μέσω της εφαρμογής που άνοιξε πριν από λίγη ώρα με αρκετές καινοτομίες.

Η πρώτη από αυτές είναι ότι το σύστημα θα προτείνει με αναδυόμενο παράθυρο την δήλωση από τον φορολογούμενο αριθμού τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ ο οποίος δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις πιστωτικές δηλώσεις αλλά και για μελλοντικούς συμψηφισμούς και επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων των φόρων.

Η δεύτερη είναι ότι η νέα εφαρμογή έχει συμβατότητα με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός υπολογιστών. Θεωρητικά δηλαδή θα μπορούμε να κάνουμε την δήλωση και από έξυπνο κινητό τηλέφωνο (με σύνδεση στον ιντερνέτ) ή τα τάμπλετ.

Η τρίτη είναι ότι για πρώτη φορά θα επιτρέπεται από το σύστημα η ξεχωριστή εκκαθάριση δηλώσεων συζύγων με διαφορετική φορολογική κατοικία (αν για παράδειγμα ο ένας από τους δύο έχει φορολογική κατοικία στο εξωτερικό).

Θα επιτρέπει την ηλεκτρονική αλλαγή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ώστε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του το υπουργείο οικονομικών χωρίς να χρειαστεί ο φορολογούμενος να εμπλακεί σε χρονοβόρες διαδικασίες πηγαίνοντας στην Δ.Ο.Υ. του.

Περιέχει πλέον ειδικούς κωδικούς για αγρότες που ασκούνε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά έχουν ασφάλιση στο ΟΓΑ.

Υπάρχουν ακόμη κωδικοί για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων των υποψηφίων βουλευτών αλλά και των πολιτικών προσώπων (υπουργών υφυπουργών) είτε είναι εκλεγμένα είτε διορισμένα.

Η νέα δήλωση θα έχει ειδικούς κωδικούς για όσους ενοικιάζουν ακίνητα από Ιερές Μονές (ιδιώτες ή επιχειρήσεις) ώστε να εισπράττεται κανονικά το χαρτόσημο.

Περιλαμβάνει κωδικούς για ομαδικές ασφαλίσεις εργαζομένων σε εταιρία με ασφαλιστική κατοικία εκτός Ελλάδας ώστε να επιβάλλονται κανονικά οι φόροι ασφαλίστρων.

Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν τους κωδικούς που είχαν στο TAXIS.net θα μπορούν να κάνουν την δήλωση τους κανονικά με τους παλιούς κωδικούς.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν φορτωθεί στην εφαρμογή τα περισσότερα σημειώματα μισθοδοσίας και οι περισσότερες δηλώσεις αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ και οι τόκοι θα ανέβουν στο σύνολό τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος σε όλους για την υποβολή των δηλώσεων. Πάντως η πρώτη από τις τρεις δίμηνες δόσεις θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα