ΦΠΑ στα νησιά: Καμία αλλαγή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

ΦΠΑ στα νησιά: Καμία αλλαγή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού
ΛΕΥΚΑΔΑ--ΜΕΓΑΝΗΣΙ--ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΡΦΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Δεν θα έχουμε αλλαγή στον ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρά τις πολύ ισχυρές πιέσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεσμεύτηκε από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως όποιο φορολογικό καθεστώς και να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο θα δίνει την δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και θα λαμβάνει υπόψη του τους «ευάλωτους» του τουριστικού κλάδου.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα, είπε με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο» αλλά αποκάλυψε πως έχει δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ των νήσων, μάλιστα «σε βαθμό που πρέπει να αναχθεί σε θέμα της ψυχιατρικής», όπως είπε.

«Δεν είναι λογικό να σου βάζουν αυτό το θέμα στην Ουάσιγκτον όπου έχεις τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσεις. Υπάρχουν ιδεολογήματα, ιδεοληψίες των θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ξόδεψε πολύ καιρό για να εξηγεί στην κα Μέρκελ ποιο είναι το νόημα του ΦΠΑ στα νησιά».

Ο κ. Βαρουφάκης πάντως χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ αν και σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Μύκονο και την Σαντορίνη.

Σε κάθε περίπτωση είπε πως δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ, ωστόσο γνωστοποίησε πως μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής διαδικασίας και χωρίς να πηγαίνουν στις εφορίες οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να εισπράττουν την διαφορά καταχωρώντας την απόδειξη. «Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ» δήλωσε κατηγορηματικά.

Απαντώντας ο κ. Βαρουφάκης σχετικά με τον λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριζόντιας επιβολή του, επισημαίνοντας πως στο σκεπτικό της κυβέρνησης έχει υπάρξει (χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο) μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που όμως να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και πάντως όχι νοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων. «Δεν θα αφορά τους ευάλωτους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα «της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης», όπως το έθεσε ο ερωτών βουλευτής, είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαπραγμάτευση, όμως «όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκολο». «Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ είναι άλλα 100 αγκάθια», είπε.

Η αντίδραση της ΝΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας, για την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά και να επιβάλει νέους φόρους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε, απαντώντας σήμερα στην

Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει στη Βουλή, δύο πράγματα:

α. Την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

β. Την επιβολή νέων και πρόσθετων φόρων στον Τουρισμό, στην εστίαση και στα καταστήματα στα νησιά του Αιγαίου.

Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Η τοπική οικονομία των νησιών θα υποστεί βαρύτατο πλήγμα, το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων στα νησιά θα εκτοξευθεί στα ύψη μαζί με τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Η ανταγωνιστικότητα και η δυναμική του Τουρισμού μας θα μειωθούν, το τουριστικό μας προϊόν θα γίνει πιο ακριβό και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Το αποτέλεσμα θα είναι λιγότεροι επισκέπτες, πτώση των εσόδων, λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Τα νησιά του Αιγαίου και ο Τουρισμός μας θα πληρώσουν πολύ ακριβά τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης, τη διαλυτική ασάφεια και τη διάψευση των ψευδαισθήσεων που καλλιέργησε. Οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο οικονομικές και κοινωνικές, θα έχουν εθνικό και γεωπολιτικό αντίκτυπο.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα