‘Κλειδωμένη’ η νέα λίστα Φαλτσιανί

default image

Οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να τη διαβάσουν μετά τα Χριστούγεννα αφού απαιτείται η συνδρομή τεχνικών. Διαβάστε τι περιλαμβάνει το τεράστιο αρχείο

“Κλειδωμένα” στο νέο στικ usb βρίσκονται τα δεκάδες χιλιάδες ονόματα που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο Ερβέ Φαλτσιανί, και πλέον είναι στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεράστιο αρχείο χρειάζεται την παρέμβαση ειδικού προκειμένου να “διαβαστεί” από τις αρχές πραγμα που αναμενεται να συμβεί μετά τα Χριατούγεννα. Λέγεται δε, πως ουσιαστικά ξεκλειδώνει όλα τα μυστικά της λίστας Λαγκάρντ, η οποία ηταν μια «φωτογραφία» της στιγμής με καταθέσεις συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τη νέα λίστα παρέδωσε χθες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχ.Καλογήρου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, αφού την είχε παραλάβει σε συνάντηση στο εξωτερικό, με τον πρώην υπάλληλο της HSBC, Ε. Φαλτσιανί.

Ο κ.Καλογήρου στις 17 Δεκεμβρίου έφυγε από Βρυξέλλες που βρισκόταν με την ελληνική αποστολή για τη σύνοδο κορυφής και πήγε στο Παρίσι όπου συνάντησε τον άνθρωπο ο οποίος υπέκλεψε τη λίστα Λαγκάρντ από την HSBC Εμβρέ Φαλτσιανί σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα αφορά 500.000 κινήσεις λογαριασμών των προσώπων που αναφέρονται στη  λίστα Λαγκάρντ. Οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν τα αποκαλυπτήρια της λίστας αφού πλέον είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιηθεί η προέλευση των χρημάτων γεγονός που λύνει τα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενισχυμένο οπλοστάσιο, γίνεται πιο ισχυρό μετά την ψήφιση της χθεσινής τροπολογίας με την οποία ουσιαστικά νομιμοποιούνται όλες οι λίστες, ανεξαρτήτως αν είναι παράνομα αποδεικτικά μέσα.

Με αυτό τον τρόπο οι αποκαλύψεις θα συνδεθούν και με το νομοσχέδιο για εθελουσία επιστροφή μη δηλωθέντων χρημάτων από το εξωτερικό, αφού πλέον οι φοροφυγάδες ουσιαστικά θα έχουν ως μόνη επιλογή την επιστροφή χρημάτων και μάλιστα με ευνοικές νομικές συνθήκες. Παραλληλία η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει άμεσα τη διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση διαφθοράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα